5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

U ovoj godini Vlada RS će uložiti još oko 4,5 miliona KM u grad Zvornik

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada je u grad Zvornik uložila oko 70 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Srpske plasirano dodatnih 68 miliona KM. 

U Vladi Srpske Srni je rečeno da će Vlada u ovoj godini uložiti još oko 4,5 miliona KM za proširenje kapaciteta Opšte bolnice u Zvorniku, izgradnju lokalne putne ifrastrukture, za sanaciju Mosta kralja Aleksandra Karađorđevića koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik /Republika Srbija/, za asfaltiranje puta Zvornik – Snagovo, a sufinasiraće i izgradnju fiskulturne sale u područnoj Osnovnoj školi u Karakaju /matična škola „Desanka Maksimović“ Čelopek/.

Osim što je Zvornik dobio status grada za vrijeme mandata predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, za ovu lokalnu zajednicu je u posljednjih deset godina iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske, a za projekte koji se realizuju na teritoriji grada odobreno gotovo 11 miliona KM.

U Vladi su naveli neke od najznačajnijih realizovanih projekata, a to su sanacija i modernizacija škola, fiskulturnih sala, Doma omladine, bolnice, puteva i projekte vodosnabdijevanja.

Takođe, Vlada Srpske je izdvojila više od 100.000 KM za renoviranje porodilišta i 60.000 KM za izgradnju Sabornog hrama u centru grada.

Iz sredstava po projektu „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“, koji se realizuje iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za područje Zvornika odobreno je sedam miliona KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području Zvornika, Vlada Srpske je uložila gotovo četiri miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno je zbrinuto 238 porodica, od čega njih 91 izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 147 porodica.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, na teritoriji Grada Zvornika nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Iz Fonda solidarnosti Gradu Zvorniku, kao jednoj od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koju su pogodile katastrofalne poplave, uplaćeno je više od dva miliona KM i to za projekte vodoprivredne zaštite – više od 1,4 miliona KM, platne kartice/vaučeri – 654.000 KM, pomoć opštini – oko 70.000 KM, dok je iz Fonda dijaspora za maticu izdvojeno 100.000 KM za izgradnju cjevovoda.

Nije izostala ni budžetska podrška razvoju privrede u ovoj lokalnoj zajednici, pa je za podsticaj izvozu, ali i druge projekte, među kojima su i subvencija električne energije Fabrici glinice „Birač“ i subvencije električne energije za socijalne kategorije stanovništva, Vlada Srpske izdvojila više od osam miliona KM.

Vlada Srpske je u ovom mandatu uspjela da spasi preduzeće „Alumina“ u kojoj broj zaposlenih stalno raste. Danas je u ovoj kompaniji zaposleno 1.500 radnika, a „Alumina“ više od 95 odsto svojih proizvoda izvozi u 44 zemlje.

Za razvoj poljoprivrede na području ove lokalne zajednice od 2006. godine do danas, kroz razne projekte, među kojima su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, uloženo je više od 10 miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva i u oblast zdravstva u ovoj lokalnoj zajednici. Od 2006. do danas u zdravstvo je uloženo oko 17 miliona KM, od čega 11,5 miliona KM za proširenje kapaciteta i modernizaciju i opremanje Opšte bolnice, četiri miliona KM za izgradnju i opremanje Centra za hemodijalizu.

Nije izostala ni podrška za primarnu zadravstvenu zaštitu, te je u zvornički Dom zdravlja uloženo oko 1,4 miliona KM.

Kada je riječ o zapošljavanju, za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom prvatizacije, stečaja ili likvidacije ostali bez posla, utrošeno je oko pet miliona KM, a zbrinuto je oko 2.000 radnika iz osam preduzeća.

Kroz projekte zapošljavanja, za period 2007.-2018. godina zaposleno je 1.085 lica, za šta je izdvojeno više od četiri miliona KM.

Putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida od 2006. godine do danas zaposleno je 62 invalida za šta je izdvojeno oko 170.000 KM.

Od 2006. godine do danas kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture i održivog povratka izbjeglih i raseljenih lica izdvojeno je više od 11 miliona KM, dok je kroz projekte za omladinu i sport u ovu lokalnu zajednicu do sada uloženo više od pola miliona KM, od čega je gotovo 90.000 izdvojeno za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata.

Za realizaciju programa rekonstrukcije ulica i asfaltiranje lokalnih puteva na području Zvornika izdvojeno je dva miliona KM, rekonstrukciju tunela „Zvornik 1“ i „Zvornik 2“ na magistralnom putu M-19 izdvojeno je više od 1,7 miliona KM, a za rehabilitaciju putne mreže – dionica magistralnog puta M-19 Roćević – Karakaj, u ukupnoj dužini od 15,95 kilometara – 3,3 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se