23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U ovoj godini dodatnih 750.000 KM za Srebrenicu

BANJALUKA – Opština Srebrenica predstavlja jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske, što je Vlada pokazala još 2007. godine dodijelivši Srebrenici status područja od posebnog ekonomsko-socijalnog značaja, rečeno je Srni u Vladi Srpske. 

Prema podacima Vlade Republike Srpske, do sada je u opštinu Srebrenica po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, uloženo više od 80 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Srpske plasirano je još oko milion KM.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće još 750.000 KM za izgradnju lokalne putne infrastrukture, ali i za unapređenje i razvoj privredne infrastrukture u ovoj lokalnoj zajednici.

Iz sredstava Socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Srebrenica odobreno je oko 43 miliona KM.

Najznačajnija ulaganja u opštini Srebrenica iz sredstava Socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske su ulaganja u izgradnju nove i modernizaciju postojeće putne infrastrukture u koju je uloženo više od 40 miliona KM.

Za arheološko istraživanje rimskog Viminacijuma u Skelanima, kao i za Narodnu biblioteku, iz sredstava Socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske, izdvojeno je oko milion KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, na području opštine Srebrenica zbrinuto je 56 porodica, od čega izgradnjom stanova 20, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 36 porodica. Ukupna ulaganja za ove porodice iznose više od 700.000 KM.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, nema stambeno nezbrinutih porodica iz kategorije porodica poginulih i ratnih-vojnih invalida.

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici zbrinuto je oko 430 radnika iz tri preduzeća, što je Vlada finansirala sa milion KM.

Kroz projekte zapošljavanja u opštinu Srebrenica uloženo je više od milion KM, čime je omogućeno da 219 lica pronađe posao.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Srebrenici je zaposleno 18 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojeno više od 40 hiljada KM.

U oblasti poljoprivrede u opštinu Srebrenica za period 2007-2018. ukupno je uloženo oko devet miliona KM, dok je kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza, subvencije električne energije za socijalne kategorije, kao i podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih, Vlada Srpske uložila je više od pola miliona KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je više od osam miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva i u zdravstvo u opštini Srebrenica – gotovo miliona KM za nabavku sanitetskog vozila, rekonstrukciju Centra za mentalno zdravlje, ali i za projekte adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine.

Iz sredstava Fonda solidarnosti za pomoć poplavljenima u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno je 230.000 KM.

Za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema u školama u opštini Srebenica, Vlada Republike Srpske je izdvojila oko 140.000 KM, dok je kroz projekte za omladinu i sport izdvojeno više od 120.000 KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Od 2007. godine do danas, pored sredstava iz Razvojnog programa, za izgradnju i modernizaciju, rekonstrukciju i rehabilitaciju putnih pravaca u opštini Srebrenica iz budžeta Republike Srpske odobrena su sredstva u iznosu od 17,7 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se