14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Trčanje može proći bez upala

Iako nije dokazano da dehidracija izaziva grčeve, stručnjaci vjeruju da voda može da umanji stepen bola

Bilo da se pripremate za maraton ili samo rekreativno džogirate, grčevi i upale mogu da postanu noćna mora i unište vam sportski entuzijazam. Biznis insajder razradio je savjete stručnjaka kako da izbjegnete ove probleme tokom trčanja.

Ostanite hidrirani
Redovno pijenje vode čini čuda vašem tijelu – od smanjenja glavobolje, gubitka kilograma, pa sve do poboljšanja vaših atletskih sposobnosti. Iako nije dokazano da dehidracija izaziva grčeve, stručnjaci vjeruju da voda može da umanji stepen bola koji oni izazivaju.

Konzumirajte elektrolite
Kad nemate dovoljno ovih jona u tijelu može da dođe do slabljenja mišića, upala i grčeva. Glavni elektroliti tijela uključuju kalijum, natrijum, hlorid, kalcijum i magnezijum.

Istežite se prije trčanja
Istezanje prije trčanja pomoći će vam da se zagrijete, spriječite neželjene posljedice nakon trčanja (upale i grčeve mišića), ali i da izbjegnete povrede.

Bez jela prije treninga
Eksperti preporučuju da ne jedete dva sata prije treninga, kao i da ne pijete velike količine tečnosti. Trkači koji su jeli veliku količinu hrane od jedan do dva sata prije trke razvili su simptome prolaznog bola, povezanog sa vježbanjem.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se