18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Tači sigurno neće posjetiti Preševo

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da /predsjednik samoproglašenog Kosova/ Hašim Tači sigurno neće posjetiti Preševo i da je to bila lažna vijest. 

„To je bila lažna vest koja je objavljena da bi skrenula pažnju sa uspešne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić za TV „Pink“.

On je dodao da je odmah utvrđeno da je lažna vijest, jer je navodno trebalo da dođe u Preševo sa evropskim komesarom za politiku i proširenje Johanesom Hanom, ali da je iz kabineta komesara Hana to demantovano.

„Nije bilo zahteva za odobravanje njegove posete. Mi smo zvali i Hanov kabinet i oni su nam rekli da on nije planirao posetu Preševu i da je tada u Strazburu“, dodao je Dačić.

On je rekao da je i sam Tači svjestan da ne može da dođe u Preševo i da je rekao medijima u Prištini da problem za njegov dolazak predstavlja presuda i potjernica.

Komentarišući posjetu Beogradu američkog senatora Rona DŽonsona i odnose Srbije i Amerike, Dačić je rekao da se pokazalo da je potpuno promijenjena pozicija SAD u smislu da se daje mogućnost da se dođe do, kako kažu Amerikanci, kreativnog rješenja koje bi donijelo neki trajni mir.

„U tom smislu na DŽonsona treba gledati kao na čoveka koji je u bliskim odnosima sa Vesom Mičelom /pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju/, i oni su zajedno na tome radili. Naš je interes da uspostavimo što bolje odnose sa SAD“, rekao je Dačić i dodao da ruska pozicija jača poziciju Rusije.

On je naveo da Srbija bez Rusije, u ovom trenutku, nema jaku poziciju u UN, jer ulazak Kosova u UN ne sprečava Srbija, već Rusija i Kina time što će staviti veto u Savjetu bezbjednosti.

„Ako želimo da radimo da Kosovo ne uđe u Interpol, da ne uđe u Unesko, mi to ne možemo bez Rusije“, ocijenio je Dačić.

Komentarišući posjetu Vučića Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da misli da je posjeta ostvarila svoj cilj, da se jasno vidi politika Srbije i da je bilo bitno da se to izgovori na samom Kosovu i Metohiji.

„Sad su svi videli da postoji naša iskrena želja da se dođe do trajnog rešenja koje se zasniva na kompromisu Srba i Albanaca. Da bi se došlo do tog kompromisa treba da se vodi dijalog i da se stvara jedna atmosfera u društvu i kod nas i kod njih, da svi žele dogovor, i okretanje pozitivnoj agendi za budućnost“, istakao je Dačić.

On je naglasio da Srbija neće okrenuti leđa Srbima koji žive na Kosovu i Metohijim bez obzira na to da li će toći do nekog trajnog rješenja, i da je cilj da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji, jer ako nema Srba, nema ni srpskog Kosova.

On je rekao da je Vučićeva posjeta Kosmetu ispunila svoj cilj, što se vidi i po reakcijama albanske strane, koji očigledno nisu mogli da podnesu Vučićeve poruke.

„Međunarodna zajednica je podržavala da Vučić ide na Kosovo upravo zbog poruka koje je izneo, i od njihove strane ima dobrih reakcija. Sa druge strane, uvek se javljaju oni kojima smeta što je Vučić otišao na Kosovo i sada izmišljaju stvari u njegovom govoru“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija u Gazivode uložila svaki dinar i da se nalazi u apsurdnoj situaciji.

„Srbija je za ovih petnaestak godina vratila skoro pola milijarde dolara kredita koje je Kosovo iskoristilo. Zašto? Zato što Srbija smatra Kosovo delom Srbije, i oni se ne bune što je tako, kada treba da plaća, ali onda nema veze što smo mi finansirali, to je njihovo“, kaže Dačić.

Povodom poređenja Miloševićevog govora na Gazimestanu i Vučićevog u Kosovskoj Mitrovici, Dačić je rekao da ti govori ne mogu da se porede, jer je potpuno drugačiji istorijski kontekst u kojima su govori održani.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se