8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Svečano otvoreno sjeverno krilo i centralni medicinski blok UKC RS (foto/video)

BANJALUKA – U Banjaluci je danas svečano otvoreno novoizgrađeno sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, vrijednosti 84 miliona evra bez PDV-a, čime su sve klinike ove zdravstvene ustanove smještene na jednoj lokaciji na Paprikovcu. 

Vrpcu su svečano presjekli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, u prisustvu generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića, te ministara zdravlja Republike Srpske i Srbije Dragana Bogdanića i Zlatibora Lončara.

Obraćajući se okupljenima na svečanosti, Dodik je zahvalio što je Vlada Srpske odlučila da na teret države izgradi jedan ovakav centar, te napomenuo da mnoge stvari ne bi mogle da budu urađene bez podrške Srbije.

„Svaki čovjek se mjeri po tome šta ostavi iza sebe“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se u medicinskom sektoru mora još dosta uraditi. „Moramo se usmjeriti na podizanje naših kapaciteta i da dajemo najbolju moguću uslugu“, rekao je Dodik.

otvaranje sjevernog krila ukc rs 1
Otvaranje sjevernog krila UKC RS (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je napomenuo da će bolnica u Istočnom Sarajevu biti završena 5. oktobra i da će je nazvati „Srbija“.

On je podsjetio šta je sve aktuelna vlast gradila širom Republike Srpske, te ukazao na sve teškoće sa kojima su se suočili prije nego što je počela izgradnja i rekonstrukcija ovog kliničkog centra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u vrijeme raznih izazova, izgrađen u vrijeme mandata Vlade na čijem je čelu.

„On je pokazao da imamo viziju. Zadovoljna sam što je ono što je izgledalo nemoguće, postalo moguće“, rekla je Cvijanovićeva, koja je zahvalila ministrima koji su mnogo puta razmatrali na sjednicama Vlade ovaj kapitalni projekat i dali podršku.

Ona je istakla da su danas okupljeni na Paprikovcu pokazali snagu Republike Srpske.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtrs.vijesti%2Fvideos%2F287136205260451%2F&show_text=0&width=560″ width=“560″ height=“295″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowTransparency=“true“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je značaj jednog ovakvog kliničkog centra koji je završen u planiranom roku.

On je naglasio da je ovaj centar djelo jednog tima, te zahvalio za podršku koju su pružili pri njegovoj izgradnji predsjedniku Dodiku i Vladi Republike Srpske.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar smatra da više nema nikakvih prepreka da se ono što se radi u Beogradu sada radi i u Univerzitskom kliničkom centru Republike Srpske.

„Mislim da su se konačno stvorili uslovi za to“, rekao je Lončar i dodao da će i on u tome dati podršku.

otvaranje sjevernog krila ukc rs 2
Otvaranje sjevernog krila UKC RS (Foto: RTRS)

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao da je ovo jedan od najvažnijih događaja u zdravstvu Republike Srpske.

„Iza zidova leži više od hiljadu pacijenata od kojih je više od stotinu teško oboljelih za čije živote se ljekari bore“, rekao je Đajić.

On je zahvalio predsjedniku Dodiku i premijeru Željki Cvijanović i ostalima koji su doprinijeli da bude izgrađen jedan ovakav zdravstveni centar i što su stavili zdravlje stanovnika kao prioritet Republike Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je poslije nekoliko decenija Banjaluka dočekala da bude izgrađen jedan ovakav klinički centar na Paprikovcu, gdje je osoblje dobilo normalno uslove za rad.

Svečanosti su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

otvaranje sjevernog krila ukc rs 3
Otvaranje sjevernog krila UKC RS (Foto: RTRS)

U novoizgrađenom Sjevernom krilu biće smješteni Urgentni centar i Patologija, Južno krilo namijenjeno je za poliklinički dio i Kardiohirurgiju, dok će u centralnom medicinskom bloku ležati pacijenti.

Izgradnja sjevernog krila i rekonstrukcija veliki radni uspjeh

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na otvaranju novoizgrađenog sjevernog krila i rekonstruisanog centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske da je ovo veliki radni uspjeh i dokaz da se može i ima kapaciteta da se gradi Republika Srpska. 

Dodik je zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, posebno aktuelnom rukovodstvu za koje je rekao da je radilo predano da sve ovo bude završeno.

„Smatram ovo našim veliki radnim uspjehom i boli me uvijek svaki prigovor koji nađu da bi rekli kako to nešto nije u redu… To je dio našeg posla i ne treba nikome zahvalnost za to“, rekao je Dodik na svečanosti.

otvaranje sjevernog krila ukc rs 5
Otvaranje sjevernog krila UKC RS (Foto: RTRS)

On je podsjetio da je 1998. godine, kada je prvi put izabran za predsjednika Vlade, zatekao klinički centar na Paprikovcu u očajnom stanju.

„Prioritet našeg posla je bio da počnemo sa rekonstrukcijom ovog kliničkog centra i moralo je sve to da čeka da se vratimo na vlast 2006. godine“, rekao je Dodik.

On je dodao da se u međuvremenu ništa nije učinilo da bi se poboljšali uslovi, već je bilo sve gore i lošije.

„Tada smo donijeli odluku da krenemo u rekonstrukciju i suočili se sa ozbiljnim problemima. Jeste ovdje postojao klinički centar, ali mnogi ne znaju da mu nije data ni upotrebna ni građevinska dozvola i da je bio izgrađen na tuđoj zemlji“, napomenio je Dodik.

On je istakao da su zbog toga morali da rješavaju imovinsko-pravne odnose, pitanje građevinske i upotrebne dozvole za postojeći objekat da bi se moglo krenuti dalje.

otvaranje sjevernog krila ukc rs 6
Otvaranje sjevernog krila UKC RS (Foto: RTRS)

Dodik je napomenuo da je nakon toga Sarajevo spriječilo da Srpska dobije donaciju od 50 miliona evra, već je morala da uzme kredit.

„Mislite da ću to zaboraviti? Neću. Jedva čekam 8. oktobar, pa nek` pričaju kako ja dolazim. Ima da se poštuje Republika“, rekao je Dodik.

On je naveo da se išlo postepeno, da su se obezbjeđivala sredstva, te da je Vlada odlučila da se na teret države i budžeta izgradi ovaj UKC, a ne na teret zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

„Iskoristili smo da svaki čovjek koji nešto radi, mjeri se po onome što ostavi iza sebe, a ne šta priča i koliko je spreman da omalovaži svaki rad, napor, viziju“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se u zdravstvenom sektoru mora dosta uraditi, otvoriti bolnica u Istočnom Sarajevu, izgraditi bolnica u Doboju, ukazao na potrebu saradnje, te naglasio kako ni nedavni štrajk medicinskih radnika nije bio masovan.

„Moramo se usmjeriti na podizanje naših profesionalnih kapaciteta, da dajemo najbolju moguću uslugu, da sačuvamo naše kadrove ovdje, da povećamo plate“, rekao je Dodik.

On je najavio da će na istoj lokaciji na Paprikovcu biti izgrađeni Srednja medicinska škola i Medicinski fakultet.

Predsjednik Srpske je naglasio i da mnogo toga ne bi moglo da bude urađeno bez podrške Srbije, te podsjetio na saradnju koja je postojala u vrijeme ratnih sukoba na ovim prostorima.

On je zahvalio toj generaciji ljudi koja je vodila Srbiju i zdravstveni sistem toga vremena, kao i timu današnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za koga je rekao da gleda u Republiku Srpsku i pita šta tamo treba.

Predsjednik Srpske je napomenuo da će bolnica u Istočnom Sarajevu biti otvorena 5. oktobra i da će je nazvati „Srbija“.

Pokazana vizija i snaga Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da projekat izgradnje sjevernog krila i rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, koji su danas svečano otvoreni, pokazuje viziju i snagu Srpske. 

„Ovaj moderni objekat pokazuje snagu naroda i snagu Republike Srpske, da imamo viziju, da se ne bojimo posla, da znamo šta su naše potrebe i da nikada ne posustanemo, čak i kada izgleda da je nešto nemoguće“, rekla je Cvijanovićeva obraćajući se prisutnima na svečanosti.

Ona je zahvalila ministrima Republike Srpske koji su mnogo puta na sjednicama Vlade razmatrali informacije, pratili svaku fazu ovog velikog projekta i davali mu podršku.

„Samo kada smo okupljeni zajedno predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština Srpske i Vlada, uspijevamo da radimo dobar posao za Republiku Srpsku. Kada su nam institucije posvađane, nema posla za Republiku Srpsku“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je potrebno ukazati na važnost svakog projekta koji je urađen u Republici Srpskoj i dodaje da je kao premijer ponosna što su ovaj i mnogi drugi kapitalni projekti realizovani za vrijeme mandata ove Vlade.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna što Srpska na Paprikovcu ima jedan moderan objekat, što je nekada izgledalo nemoguće, a od danas je postalo moguće.

„Najvažnije su dvije stvari, da liječite čovjeka i da ga učite“, rekla je Cvijanovićeva i zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su strpljivo radili svih ovih godina, možda i bez bilo kakve nade da će nekada preći da rade u ovako moderan prostor.

Cvijanovićeva kaže da je ovaj objekat morao biti završen, bez obzira na neke teškoće i izazove i na to što su „vremena djelovala kao mračna i teška“.

„Hvala svima koji su se ovdje okupili da pokažu da je ovo i snaga Banjaluke. Zahvaljujem se lokalnim vlastima koje su nam pomogle da riješimo probleme koje smo imali na početku. Živjela Republika Srpska, da gradimo i radimo zajedno“, poručila je Cvijanovićeva.

Centar predat na uslugu pacijentima

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić ukazao je na veliki značaj projekta izgradnje sjevernog krila i rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, koji su danas svečano otvoreni. 

Obraćajući se okupljenim na svečanosti, Bogdanić je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli rekonstrukcije i opremanje UKC-a.

„Želim da zahvalim svima onima koji su prije pet i više godina jednu skicu i jedan papir pretvorili u ovako jedno remek djelo“, rekao je Bogdanić.

On je istakao da je ovaj centar pušten na upotrebu zdravstvenim radnicima i predat na uslugu pacijentima Republike Srpske.

Bogdanić je rekao da je rekonstruisanje i opremanje UKC-a sve vrijeme imalo podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, premijera Željke Cvijanović i svih ministara Vlade Srpske.

On je posebnu zahvalnost izrazio ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i rukovodstvu Srbije na podršci u realizaciji ovog projekta, te zdravstvenim radnicima koji su čvrsto vjerovali da će projekat biti realizovan.

Lončar je u ime svih građana Srbije čestitao otvaranje novih prostorija UKC-a Republike Srpske u Banjaluci.

On je podsjetio da mnogi prožive svoje radne karijere i živote, a da ne dožive otvaranje ovakvog kliničkog centra.

„Vi ste u tome uspeli i treba da budete ponosni na to. Ovo je istorija koja će biti duboko zapisana“, istakao je Lončar.

On je rekao da nema više nikakvih prepreka da se sve zdravstvene usluge, koje se pružaju u Beogradu i Srbiji, pružaju i u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, ističući da će dati svoj doprinos.

Lončar je istakao da je za sve građane Srpske bitno da će u ovoj ustanovi imati zdravstvenu sigurnost i nešto što se ne razlikuje od bilo koje bolnice u bilo kom evropskom i svjetskom centru.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Banjaluka konačno dočekala otvaranje modernog kliničkog centra sa objedinjenim službama na jednoj lokaciji na Paprikovcu.

„Učesnici smo i svjedoci konačnog završetka ovog posla – preseljavanje hirurgije na Paprikovac i da zdravstveni radnici konačno dobiju odlične uslove za rad“, rekao je Radojičić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se