18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpska i dobri odnosi Dodika sa Moskvom povod za dolazak Lavrova

BANJALUKA – Povod za dolazak ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova u BiH je Banjaluka, Republika Srpska i dobar odnos predsjednika Srpske Milorada Dodika sa rukovodstvom Rusije koja ovom posjetom šalje poruku prijateljstva, rekao je danas bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović. 

Radmanović je istakao da je posjeta Lavrova važna za cijeli region jer je on doajen svjetske diplomatije, a ne samo ministar spoljnih poslova Ruske Federacije.

On je podsjetio da Lavrov ne dolazi često u zemlje regiona i da je njegov dolazak u Banjaluku posebno važan za sve u Republici Srpskoj.

„Posjeta je važna i za BiH, ali je nesumnjivo da je njegov dolazak u Banjaluku povod za posjetu BiH. To svi mogu jednostavno da zaključe. Ne može ministar inostranih poslova da zaobiđe Sarajevo, jer je riječ o BiH kao članici UN, ali povod za njegov dolazak jeste Banjaluka, Srpska i dobar odnos Dodika sa rukovodstvom Ruske Federacije. Sve što mi želimo u saradnji sa Ruskom Federacijom oni potvrđuju ovom posjetom i šalju poruku da smo mi pravi prijatelji“, ocijenio je Radmanović za RTRS.

Osvrnuvši se na zabranu ulaska u BiH uglednom ruskom piscu Zaharu Prilepinu, zbog čega je bila ugrožena i posjeta Lavrova, te reagovanje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića u tom slučaju, Radmanović je rekao da nije primijetio da je Ivanić, ne samo u ovom slučaju, nego i inače uradio bilo šta što je važno za Srpsku u odnosima u BiH i u spoljnoj politici.

„Velika sramota za BiH je da zabrani ulazak književniku, a posebno književniku koji je top ličnost u evropskoj književnosti u ovom momentu. To je posebna sramota za Srbe koji predstavljaju Srpsku u institucijama BiH, ne samo za Ivanića nego i za ministra bezbjednosti /Dragana Mektića/ bez kojeg zabrana ne bi mogla biti donesena“, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, normalno je da ruska diplomatija ima primjedbe u vezi sa tim i podsjetio da je ruska Ambasada u BiH tražila odgovor, ali da ništa nisu dobili.

„U Sarajevu sa strahom očekuju šta će reći Lavrov. Ako Ruska Federacija priznaje BiH kao članicu UN i garantuje njen suverenitet onda BiH mora da vodi računa o ruskim državljanima, a posebno o takvim ličnostima kao što su istaknuti književnici. Predstavnici Srpske u Sarajevu nisu uradili ništa da se ova sramotna priča ne dogodi“, istakao je Radmanović.

Govoreći o odnosima BiH i Ruske Federacije, Radmanović je istakao da se bošnjački političari ponašaju iracionalno i ne razumiju ukupna kretanja u svijetu i saradnju Rusije sa njihovim velikim prijateljima u arapskom svijetu i Turskom.

„Oni se, blago rečeno, ponašaju odbojno prema Ruskoj Federaciji, što je neprimjereno i nedopustivo za malu državu kakva je BiH. To se mora mijenjati, ali vidjećemo da li se to mijenja od danas jer je i posjeta Lavrova prije devet godina mnogo toga mijenjala i u BiH i u međunarodnim odnosima prema BiH. I sada se može očekivati nešto tako. Nadam se da će doći pameti u Sarajevu i da će drugačije posmatrati ovu situaciju“, naveo je Radmanović.

On je rekao da se Rusija u regionu može osloniti na Srpsku i Srbiju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se