1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Špirić nije htio da podrži antisrpski rad OBA BiH

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u političkoj istoriji i sistemu jedinstveno da su sankcije uvedene poslaniku opozicije i da je jedina krivica Nikole Špirića što nije htio da podrži sumorni i antisrpski rad Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH. 

„Špirić nije htio da bude dio Komisije koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje funkcionera Republike Srpske i Srbije. Radi toga mu je napakovana ovakva vrsta priče i drugog objašnjenja nema“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci povodom informacija da su SAD uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću.

Dodik je istakao da je uvođenje sankcija Špiriću ponižavajuće za SAD.

„Pozivam Špirića da uzdigne čelo i sigurno je da ne prihvatamo neistine. Ovo je cinizam koji je nepodnošljiv, jer njegovu suprugu znam i ako u njoj mogu da nađu neko zlo, onda su SAD izgubile svaku vrijednost“, dodao je Dodik.

On smatra da su sankcije Špiriću klasični politički obračun.

„Odlazeći ambasador SAD u BiH Morin Kormak pakuje kofere i gleda kakvo će još zlo načiniti. Otići će i ona, a mi ćemo ovdje ostati da branimo i radimo za Republiku Srpsku. Kormakova je sramotna pojava za SAD, koje su poslale luzera za ambasadora koji je osramotio svoju zemlju“, kaže Dodik.

On tvrdi da Kormakova radi u interesu muslimana u BiH, a protiv ostalih naroda.

„Ovako je i bilo kada su mi uvođenje sanakcije. Dva dana pred inauguraciju Donalda Trampa, na koju sam pozvan od njegovih ljudi, smo ušli u ovakvu vrstu priče. U američkom Ministarstvu finansija i danas sjede ljudi iz vremena Bila Klintona i to se koristi da se kaže da je nešto moćna“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje smanjuje osjećaj snage SAD.

„Ovdje ne treba snaga, nego da budete bezobrazni kao što je Kormakova. Šta zna državni sekretar SAD ko je Špirić. U svakom slučaju, ovdje se traži tema za opoziciju. Vidjećete danas ove iz SDS-a, koji će govoriti o poštenju, a svi znaju da imaju korupcionaških afera iz prošlosti“, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Mladen Ivanić jedini od političara presuđen za korupciju.

„On je osuđen na godinu i po zatvora. Tada je meni, Slavku Mitroviću i svom advokatu rekao da mu je ponuđeno da napusti Vladu Republike Srpske u kojoj je bio sa SNSD-om da mu kazna bude ukinuta. Rekao sam mu da to uradi i da se za pet dana vrati u Vladu, što nikada nije učinio“, podsjetio je Dodik.

Dodik je napomenuo da protiv njega i Špirića nema niti jedne optužnice, ni krivičnog postupka.

„Sada je Ivanić dobar, a Špirić ne valja, što je nevjerovatno. Nažalost, to su ti kriterijumi“, zaključio je Dodik.

Ponižavajuće presude u slučajevima zločina nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je ponižavajuće što je Sud BiH osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, a Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen nad Srbima u selu Bukvik kod Brčkog 1992. godine. 

„Svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju. Međutim, nepodnošljivo je kada se zločini počinjeni nad srpskim narodom tretiraju kao u ovom slučaju. Slušam sinoć predsjedika sudskog vijeća koji kaže da nije moguće provjeriti vjerodostojnost iskaza svjedoka jer je preminuo. Naravno da nije moguće jer je mrtav, ali šta se čekalo više od 20 godina i koga ovdje pravite blesavim, kakva je ovo zemlja“, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da za srpski narod jedino Republika Srpska garantuje slobodu i budućnost.

„Pravosuđe BiH treba odbaciti i svesti da samo sudi po zakonima koji donosi BiH, a ne entiteti. Treba ga svesti na ono što je mjera u BiH, a to je da je BiH državna zajednica sastavljena od Republike Srpske kao države i Federacije BiH kao kvazidržave“, istakao je Dodik.

Sud BiH je osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen nad Srbima u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se