18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Šeranić: Osnovati ispostave u drugim lokalnim zajednicama

BANJALUKA – Model Inovacionog centra Banjaluka pokazao se kao uspješan u pružanju kvalitetne podrške razvoju preduzetništva u Republici Srpskoj, zbog čega je njegove ispostave potrebno osnovati i u drugim lokalnim zajednicama, rekao je Srni ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić. 

Šeranić je istakao da je potrebno i drugim lokalnim zajednicama dati priliku da razmišljaju o pokretanju biznisa kroz startap projekte.

„Plan nam je da osnujemo inovacioni startap centar u Zvorniku za koji smo dobili i podršku Vlade Srbije, jer tamo imamo Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te ispunjavamo uslov da u osnivanju centra učestvuju lokalna zajednica, univerzitet i Vlada“, rekao je Šeranić.

On je pojasnio da bi osnivanje inovacionog centra u Zvorniku podrazumijevalo da mu banjalučki Centar bude mentor, te da korak po korak krene sa programima kroz koje će ova lokalna zajednica razvijati svoje kapacitete.

Šeranić smatra da je neophodno proširiti kapacitete Inovacionog centra, jer, osim što je pokazao dobre rezultate, ovaj centar nastavlja da uspješno okuplja veliki broj mladih.

On je ocijenio kao dobru ideju da se ovaj centar, kao mjesto gdje se oblikuju i realizuju poslovne ideje, približi školarcima.

„S druge strane, to doprinosi razvoju analitičkog mišljenja kod djece. U ovom trenutku imamo reprodukovano mišljenje kroz trenutni sistem obrazovanja, a mi ćemo pokušati da dodatnim programima unaprijedimo tu vrstu rada kod djece“, rekao je Šeranić.

Stručni saradnik za obuke u Inovacionom centru Banjaluka Marko Rosić rekao je Srni da se ovaj model pokazao kao uspješan u Banjaluci, te da bi osnivanje ispostava Centra imalo pozitivan uticaj na sredine u kojima se otvori.

„Pružajući podršku preduzetnicima i izgradnji uspješnih kompanija, Inovacioni centar svojim korisnicima koji su u začetku ideje ili žele da razviju poslovnu priču, kroz inkubaciju, nudi sve neophodne elemente za uspješan profesionalni razvoj kroz široki spektar usluga profesionalnog savjetovanja“, pojasnio je Rosić.

On je dodao da Centar, u saradnji sa akreditovanim kompanijama, obrazovnim ustanovama i stručnjacima sa dugogodišnjim iskustvom u privredi i akademskoj zajednici, pruža usluge stručnog usavršavanja kroz isporuku komercijalnih, međunarodno sertifikovanih i nacionalno priznatih kurseva za obuku.

„Mladi često imaju bojazan kako početi sopstveni biznis, ali više u segmentu kako planirati, izraditi i sprovesti poslovni plan, nego kako doći do finansijskih sredstava. Naš pristup je da im omogućimo sticanja znanja kako ispitati tržište i kako se adekvatno pripremiti za izlazak na njega“, rekao je Rosić.

Prema njegovim riječima, pravilna priprema i izlazak na tržište, uz podršku Inovacionog centra Banjaluka u početku poslovanja, u velikoj mjeri smanjuje rizik uspostavljanja samostalnog biznisa.

„Ovo smo potvrdili i u praksi jer su, od 39 preduzeća koja su nastala u Inovacionom centru Banjaluka, samo dva ugašena, a 37 je nastavilo da radi“, rekao je Rosić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se