15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusija se čvrsto zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma

BANJALUKA – Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov poručio je da se Rusija čvrsto zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma, te da je protiv bilo kojeg pokušaja da on bude revidiran.

„Bilo koje reforme su moguće samo uz dogovor dva entiteta i tri naroda“, poručio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, nakon njihovog sastanka u Banjaluci.

Lavrov je naglasio da je vidljiva stalna privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu i njegovom očuvanju.

„BiH treba osloboditi od elemenata spoljne uprave da bi mogla biti normalna, nezavisna, suverena država koja sama rješava pitanja svoje budućnosti i sama donosi odluke“, poručio je Lavrov.

Lavrov je istakao da im se podudaraju stavovi i oko drugih pitanja na Balkanu, te ocijenio da se aktivno razvijaju veze Republike Srpske i ruskih regiona, o čemu svjedoči i nedavna posjeta gubernatora Sankt Peterburga, pri čemu su razmatrani perspektivni i humanitarni projekti.

„Apsolutno smo ubijeđeni da se ta pitanja trebaju rješavati na uzajamnu korist svih učesnika, uz saglasnost zainteresovanih noroda. Apsolutno su nedopustive akcije različitih spoljnih igrača koji pokušavaju da nametnu narodima na Balkanu vještački izbor – ili ste sa nama ili sa Ruskom Federacijom“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija je, zajedno sa Evropom i SAD bila koautor Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 i ne vidi nijedan razlog zašto bi Rusija trebala da se makne od svih tih poslova i da se Balkan ponovo pretvori u neku arenu za sukobe i konflikte.

On je ocijenio da se aktivno razvijaju veze Republike Srpske i ruskih regiona, o čemu svjedoči i nedavna posjeta gubernatora Sankt Peterburga, pri čemu su razmatrani perspektivni ekonomski i humanitarni projekti.

„Cijenimo pažnju rukovodstva Republike Srpske koju poklanjaju odnosima među ljudima koji su povezani prijateljstvom i zajedničkim istorijskim i duhovnim korijenima. Zahvalni smo našim prijateljima na pokretanju inicijative za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci u sjećanje na porodicu Romanov. To će biti ključan elemenat za buduću humanitarnu rusko-srpsku saradnju“, zaključio je Lavrov.

On je dodao da je sa Dodikom razmatrao i razvoj odnosa između Rusije i BiH, koji se odnosi na Republiku Srpsku, navodeći da se zalaže da se razvijaju odnosi u svim oblastima – ekonomskim, trgovinskim, investicijskim, humanitarnim.

„U našoj robnoj razmjeni sa BiH, u mnogome se opredjeljujemo za ono što se izvozi iz Republike Srpske, prije svega, voće i povrće. Na današnjem sastanku bilo je riječi o tome da se što prije riješi pitanje izvoza mlijeka i mesa u Rusiju“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Rusija zahvalna rukovodstvu Republike Srpske za stalnu podršku poslovanju ruskih kompanija u Srpskoj, kao što je „Zarubežnjeft“, koji je vlasnik Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i lanca benzinskih pumpi.

„`Gasprom` već nekoliko godina zaredom obezbjeđuje isporuke ruskog gasa u Republiku Srpsku. U decembru prošle godine između `Gasproma` i `Gas-Resa` potpisan je sporazum o izgradnji fabrike tečnog gasa u Zvorniku koji bi se trebao koristiti u Republici Srpskoj i Srbiji“, podsjetio je Lavrov. 

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se