23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

RPC upozorila da odluka o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini narušava odnose sa vaseljenskim patrijarhom

MOSKVA – Ruska pravoslavna crkva upozorila je da bi odluka o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini narušila odnose sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem. 

Upozorenje je izdato nakon što je patrijarh Vartolomej obećao da će dozvoliti autokefalnost pravoslavnoj crkvi u Ukrajini.

Ruska pravoslavna crkva, koja predstavlja najveću pravoslavnu zajednicu na svijetu, oštro se protivi ovakvoj odluci vaseljenskog partijarha.

Portparol Moskovske patrijatšije Vladimir Legojda upozorio je da će patrijaršija „prekinuti evharistijsku zajednicu“ sa Carigradskom patrijaršijom u Istanbulu, ukoliko dozvoli nezavisnost pravoslavnoj crkvi u Ukrajini, javio je AP.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve 14. septembra je pozvao patrijarhe drugih pomjesnih pravoslavnih crkava da iniciraju svepravoslavnu raspravu o situaciji u vezi sa crkvom u Ukrajini.

Ranije je saopšteno da Ruska pravoslavna crkva obustavlja učešće u svim strukturama kojima predsjedava Carigradska patrijaršija, kao i zajedničko bogosluženje sa carigradskim arhijerejima.

Saopšteno je, takođe, da će patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril prestati da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali da euharistisko opštenje dvije crkve neće biti prekinuto.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je ranije da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini imenovala svoje egzarhe u Kijevu“.

Ukrajinska pravoslavna crkva povezana je sa Moskovskom patrijatšijom stotinama godina, iako su se mnoge parohije odvojile u posljednje dvije decenije i prestale da poštuju vrhovni vjersku autoritet.

Pozivi na nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve pojačali su se nakon prisajedinjenja Krima Rusiji 2014. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se