23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Razbijena spomen-ploča u nekadašnjem mudžahedinskom kampu „Gostović“

ZAVIDOVIĆI – U nekadašnjem mudžahedinskom kampu „Gostović“ u opštini Zavidovići u Federaciji BiH razbijena je spomen-ploča koju je Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske prošle godine postavila na mjestu zloglasnog logora za Srbe, izjavio je Srni zamjenik predsjednika ove organizacije Veljko Lazić.

„Na licu mjesta smo se uvjerili da je ploča razbijena na tri mjesta, pretpostavljamo čekićem. Policija iz Zavidovića obavila je uviđaj i sačinila zapisnik o ovom vandalskom događaju“, istakao je Lazić.

Lazić je naveo da je ovo uvreda za srpske žrtve rata i porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske jer su u ovom mudžahedinskom kampu na najsvirepiji način ubijeno 64 srpska vojnika i civila, od kojih je 20 tijela pronađeno bez glava.

„Ovo je četvrti slučaj skrnavljenja spomen-ploče poginulim Srbima na teritoriji FBiH. Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj Bošnjaci i Hrvati mogu slobodno postavljati spomen-ploče koje niko ne dira. Srbima u FBiH čak i ne dozvoljavaju da postave sve spomen-ploče“, istakao je Lazić.

On je rekao da se, od 64 nestala srpska vojnika i civila u Gostoviću, još traga za četiri nestala borca i civila.

U Crkvi Svetog Georgija u naselju Stog kod Vozuće juče su obilježene 23 godine od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vijekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom „Uragan“ ili „Farz“.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se