23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Radomir Lukić u Zvorniku: BiH jedino može opstati kao zajednica dvije federalne jedinice

ZVORNIK – Kandidat Prve SDS za predsjednika Republike Srpske Radomir Lukić rekao je večeras u Zvorniku da BiH jedino može opstati kao zajednica dvije federalne jedinice. 

„BiH jedino može opstati u toj strukturi. Nije moguć unitarni i centralistički koncept“, rekao je novinarima Lukić prije početka centralnog mitinga Prve SDS.

On je rekao da BiH neće moći da opstane, ukoliko se bude ugrožavao identitet srpskog naroda i Republika Srpska u cjelini.

„Zamjena teza da smo mi svojina BiH, a ne BiH naša svojina, politički je pogubna i izraz želje za političkom dominacijom jednog naroda koji BiH smatra svojom. To naprosto nije tačno jer je BiH svojina svih nas u ovoj konstelaciji dva entiteta i tri konstitutivna naroda zajedno sa ostalima“, rekao je Lukić.

Kandidat Prve SDS za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Gojko Kličković rekao je da će, ukoliko pobijedi na izborima, graditi povjerenje i toleranciju između tri naroda i dva entiteta, kao i da će obezbijedi prava nacionalnih manjina.

On je naglasio da će tražiti da se Republici Srpskoj vrate ingerencije koje su joj neprekidno oduzimane od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

„Naš sadašnji član Predsjedništva BiH /Mladen Ivanić/ ne radi ništa i ne pita se ni za šta, a kaže da je spasio ovo ili ono, dok se jednostavno u Oružanim snagama BiH provodi islamizacija i u kojoj nema natoizacije. Na kraju krajeva bio bi sretniji da se provodi natoizacija nego islamizacija, iako nisam ni za jedne ni za druge“, rekao je Kličković.

On je naveo da je stav Prve SDS jasan – ili potpuno demilitarizovati BiH ili Vojska Republike Srpske u Srpsku, jer je vojska stvar entiteta.

„Ivanić je dao indirektene poreze koji se ubiraju uglavnom od carine. Šta je tu problem, Republika Srpska ima 820 kilometara pod carinom gdje ulazi roba, a FBiH 120 kilometara, dok Herceg-Bosna nema ništa jer oni nemaju granicu sa Hrvatskom. To znamo. Herceg-Bosna je jača i samostalnija nego bilo koji entitet“, rekao je Kličković.

On je rekao da biračima treba skrenuti pažnju da sve odluke koje se donose u Sarajevu idu na štetu Republike Srpske, što se mora popraviti i zaustaviti.

Nosilac liste Prve SDS za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice sedam Radomir Popović izrazio je očekivanje da će ova stranka u ovoj izbornoj jedinici osvojiti jedan mandat za Narodnu skupštinu Srpske.

Kandidat Prve SDS za Parlament BiH iz Izborne jedinice tri Miroslav Radovanović istakao je da će se zalagati da se poštuje Dejtonski sporazum i da se vrate sve ingerencije koje su visoki predstavnici u BiH oduzeli Republici Srpskoj.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se