23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pronađeno najstarije živo biće

Kada su naučnici 2006. otvorili školjku koju su izvadili iz okeana na Islandu nisu bili svjesni šta su uradili.

Školjka Ming, nazvana po kineskoj dinastičkoj eri u kojoj je rođena, najstarija je životinja za koju se zna, piše „National Geographic“.

Čak 507. godina stara školjka, koja pripada vrsti Arctica islandica, doživjela je prevremenu smrt nakon što su je ubili naučnici dok su je proučavali.

Grupa naučnika britanskog Univerziteta Bangor izvadila je oko 200 školjki sa dna plitkog mora na Islandu, nakon čega su ih odnjeli u univerzitetsku laboratoriju da bi ih proučavali. Među njima je bila i „Ming“.

Tek kada su započeli studiju shvatili su koliko je stara. Vrsta kojoj pripada poznata je po dugovječnosti, pa se često mogu naći primjerci stariji od 100 godina. Zbog toga su savršene za proučavanje istorije okeana i klimatskih promjena.

Svake godine dobiju poj jedan prsten na ljušturi. Na osnovu tih prstenova naučnici izvode zaključke o uslovima u moru tokom njihovog života.

Godine 2007. naučnici su otkrili da je Ming razlikuje od ostalih okeanskih školjki koje su izvadili na Islandu. Konstatovali su da je stara između 405 i 410 godina.

Na nesreću, da bi mogli da prouče školjku moraju da uklone ljušturu i da je stave pod mikroskop. Tek nakon što su to uradili, shvatili su da nisu dobro preprbrojali prstenove, jer su neki bili preblizu jedan drugom.

Kasnije su utvrdili da je stara 507 godina. Uništili su najstarije živo biće na svijetu.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se