13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Predstavljen novi helikopter, biće nabavljeno još letjelica (foto)

BANJALUKA – U Zalužanima kod Banjaluke danas je u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske svečano predstavljen novi višenamjenski helikopter Helikopterskog servisa Srpske za koji je Vlada Srpske izdvojila oko 9,3 miliona KM i koji će služiti, prije svega, za medicinske evakuacije. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima da je 120 intervencija ovog servisa sasvim dovoljno da se opravdaju svaki napor i sva uložena sredstva u taj servis.

„Primarna je pomoć ljudima. Kada se ugasi jedan život, a pogotovo dječiji, onda se ugasi čitav svijet. Dakle, kada spasite jedan život, spasili ste čitav svijet“, naglasio je Dodik.

On je povodom 10 godina postojanja Helikopterskog servisa najavio da će Srpska nabaviti još helikoptera, jer je to neophodno u segmentima vezanim i za elementarne nepogode, potrebe policije i specijalnih jedinica.

„Važno je da se što prije i sa dovoljno efikasnim prevoznim sredstvima, poput helikoptera, stigne na vrijeme na urgentna mjesta. Srpska će do kraja godine isplanirati i pokušati da uđe u proceduru nabavke dovoljnog broja helikoptera za potrebe specijalnih jedinica policije, da bismo pravovremeno intervenisali na svakom mjestu“, rekao je Dodik i naglasio da je poslije humanitarnog, segment bezbjednosti veoma važan za Republiku.

On je zahvalio ljudima iz medicinskog sektora Srpske, jer su učinili sve da se medicinske procedure učine efikasnijim i da ni u jednoj evakuaciji ne bude posebnih problema.

Na pitanje da li Helikopterski servis prioritetno služi za prevoz partijskih kadrova SNSD-a, Dodik je rekao da se oni ne voze helikopterom, već da redovno obavljaju svoje poslove.

„Sad odlazimo na sastanak sa delegacijom s kojom treba da pregovaramo o izgradnji puta od Banjaluke do Kupresa. Dolazi i naš poznati teniser Janko Tipsarević, kojeg treba da sretnemo s ciljem promocije Srpske. Nama je čast kada dođu takvi ljudi koji su proslavili naš narod u svijetu. Mi ne idemo helikopterom, već redovno obavljajući svoje poslove“, rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da će novi helikopter poslužiti i za medicinske evakuacije, izviđanja u sezoni požara, kao i u akcijama MUP-a Srpske.

Ona je navela da je Helikopterski servis izrastao u službu koja omogućava Srpskoj da bude samostalna u tom segmentu i da ne zavisi ni od koga u okruženju.

„Naravno da helikopteri služe, kao što je propisano, i za potrebe Vlade, članova Vlade, predsjednika Vlade i Srpske i ne postoji zemlja u kojoj takve letjelice ne služe za te potrebe“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je 120 medicinskih evakuacija izvršeno starim helikopterom, a nekoliko i novim.

Cvijanovićeva je naglasila da je riječ o helikopterima koji ponekad intervenišu i spasavaju živote više od dva puta dnevno, te da su ulaganja Vlade u Servis sasvim opravdana.

„Vlada je zajedno sa predsjednikom razmatrala da se ide u nabavku dodatnih helikoptera i sigurna sam da će takve intervencije postojati već sljedeće godine, jer je neophodno da nabavimo još neka dva-tri helikoptera, koja će biti takođe moćne mašine“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Helikopterski servis ima dobre i posvećene kadrove, koji pomažu stanovništvu Srpske i u nemogućim vremenskim uslovima.

U Zalužanima je danas predstavljen helikopter „augusta 119“, koji ima veći kapacitet i leti u složenijim vremenskim uslovima.

Ta letjelica je u Srpsku stigla prije dva mjeseca, a obuke pilota obavljene su u Italiji i Srpskoj.

Helikopterski servis Srpske osnovan je 2008. godine i, osim medicinskih evakuacija, pomaže stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, a služi i za prevoz visokih funkcinera Srpske, te pomaže u intervencijama MUP-a Srpske.

U Servisu su, u dogovoru sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srpske, uvedena dežurstva od 24 časa, a ovaj servis ima 15 zaposlenih, od kojih šest pilota.

Predstavljanju helikoptera u Zalužanima prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srpske, predstavnici Policije Srpske i drugi gosti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se