15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Poruka generala Mladića: Srpsku očuvati po svaku cijenu

BANJALUKA – Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratko Mladić pristupio je Organizaciji starješina VRS i poručio da se Srpska mora očuvati po svaku cijenu, jer su u njene temelje ugrađeni životi 30.000 najboljih sinova i kćeri srpskog naroda. 

Predsjednik ove organizacije Milovan Milutinović prenio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je Mladić poručio da je obaveza svih političara i patriotskih snaga da se odupru svim oblicima ugrožavanja Republike Srpske i njenih institucija.

On je prenio i da je Mladić istakao da se mora voditi briga o boračkim kategorijama, porodicama poginulih i nestalih, kao i starješinama koji su stvarali i odbranili Srpsku.

Milutinović je precizirao da je Mladić prihvatio da u narednom periodu bude biran za počasnog predsjednika te organizacije.

„Mladić je naveo da to ne radi radi sebe, već zbog podrške ciljevima definisanim Statutom Organizacije starješina VRS i potrebom okupljanja patriotskih snaga oko osnovnih ciljeva i obaveza usmjerenih očuvanju Srpske i povećanju brige za porodice poginulih, ratne vojne invalide, borce i starješine koji su dali nesebičan doprinos“, istakao je Milutinović.

Prema njegovim riječima, Mladić je poručio – „Neka živi Srpska“.

Milutinović je na konferenciji za novinare istakao i da je nedopustivo miješanje stranog faktora u politička i izborna dešavanja u Srpskoj i BiH, te da nakon pristupanja Mladića očekuju burne reakcije udruženja iz Federacije BiH, ali i pritisak međunarodnih krugova.

„Nećemo se osvrtati na to. Smatramo da je Mladić, kao prvi vojnik VRS, zaslužio da se nađe u našoj organizaciji. To nam je čast i zadovoljstvo i mi ga se ne odričemo“, poručio je Milutinović.

Milutinović je dodao da je sramotno što neki pojedinci neargumentovano optužuju ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača za navodna masovna klanja tokom proteklog rata, iako se on ranije istakao hrabrošću i doprinosom odbrani Srpske, a danas brani dignitet Policije Srpske.

„Osuđujemo najave ‘5. oktobra’ u Banjaluci i nasilnog preuzimanja pravde u ruke. Pozivamo sve građane da izađu na izbore i glas daju patriotama koji su dali veliki doprinos razvoju i odbrani Srpske“, poručio je Milutinović.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin rekao je da ova organizacija poziva Gradsku upravu i Skupštinu Banjaluke da što prije donesu pravilnik o kriterijumima prema kojima se neko može sahranjivati u Aleji velikana i zaslužnih građana na lokalnom Novom groblju u Vrbanji.

„Time ćemo od zaborava sačuvati i pripadnike VRS i ugledne komandante i borce koji su zaslužni za stvaranje Srpske. Naš prijedlog je general VRS Momir Talić, koji je dao nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Srpske i Banjaluke. Porodica generala Talića je prihvatila našu ideju da se njegovi posmrtni ostaci prenesu na ovo groblje kada se za to steknu uslovi“, rekao je Župljanin i dodao da su na njihovom spisku i generali VRS Novica Simić i Slavko Lisica.

Župljanin je naveo i da će ova organizacija uputiti inicijativu opštinama i gradovima Srpske da nekim ulicama daju imena zaslužnih komandanata VRS.

Član Predsjedništva Organizacije starješina VRS Banjaluka Stamenko Novaković rekao je da će biti upućen zahtjev Vladi Srpske za imenovanje predstavnika Organizacije u komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i Sarajevu.

On je istakao da Organizacija podržava to što će Vlada formirati komisije za istraživanje zločina u Sreberenici i Sarajevu tokom rata.

„Smatramo da u novim komisijama treba biti najmanje po jedan starješina VRS. Starješine su predvodile jedinice koje su izvodile borbena dejstva, jedini posjeduju ključna znanja o tome i imaju cjelovitu sliku koja je presudna za istinu. Želimo biti aktivni učesnici ovih istraga i da damo doprinos istini i pravdi koje su od vitalnog interesa za Srpsku“, rekao je Novaković.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se