23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poltavčenko podržao razmjenu diplomaca i studenata

BANJALUKA – Gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko podržao je danas u Banjaluci ideju za razmjenu mladih eksperata, diplomaca i studenata kako bi se oni dodatno usavršavali i stekli praktična zananja. 

Odgovarajući sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na pitanja učesnika foruma „Strateški dijalog o saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske“, Poltavčenko je rekao da podržava razmjenu eksperata i svršenih diplomaca kako bi oni bili osposobljeni za rad u institucijama.

„To bi doprinijelo i razvoju saradnje Republike Srpske i Rusije. Razmjena se posebno odnosi na primjenu informacionih tehnologija i elektronskih doklumenata. To su alati bez kojih danas državni organi ne mogu raditi“, istakao je Poltavčenko.

On je podržao i saradnju i razmjenu studenata iz Banjaluke i Sankt Peterburga, a posebno kada je riječ o sticanju prakse, navodeći da će to pitanje biti stavljeno na dnevni red budućih sastanaka predstavnika institucija Republike Srpske i Sankt Peterburga.

Odgovarajući na pitanje predstavnika mladih iz Srpske, Dodik je istakao da će biti obezbijeđeni besplatni kursevi ruskog jezika kada bude otvoren Rusko-srpski kulturni centar u Banjaluci.

Poltavčenko je podržao tu odluku i pozvao predstavnike omladinskih organizacija iz Srpske da učestvuju u radu Omladinskog foruma koji će krajem godine biti održan u Sankt Peterburgu.

Poltavčenkovo učešće na forumu izazvalo je i interesovanje privrednika, koji su sa njim razgovarali o mogućnostima i pomoći u pronalasku poslovnih partnera.

„Radimo na pronalasku investitora koji bi realizovali turističke projekte u Sankt Peterburgu, a pokušaćemo da probamo da probudimo interesovanje investitora koji su već prisutni kod nas za razvijanje biznisa u Republici Srpskoj“, rekao je Poltavčenko.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se