15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Policija Srpske do sada otkrila 3.063 migranta

BANJALUKA – Policija Republike Srpske je od početka ove godine otkrila 3.063 migranta koji su ilegalno ušli u BiH, a najviše na području Policijske uprave Bijeljina, 1.265, navodi se u informaciji o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske koju je danas usvojila Vlada Srpske. 

Na području Policijske uprave Zvornik pronađena su 452 migranta, a na području policijskih uprava Trebinje 268, Istočno Sarajevo 232, Foča 228, Banjaluka 221, Prijedor 166, Gradiška 143, Doboj 83 i Mrkonjić Grad pet migranata.

U više od 90 odsto slučajeva pronađeni migranti nisu imali identifikaciona dokumenta, a isti postotak se odnosi i na one koji su izrazili namjeru za azil, iako je stvarni zahtjev za azil podnijelo manje od 10 odsto.

Na području BiH od početka ove godine registrovano je više od 13.000 ilegalnih migranata, najviše iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka, a redmisijom je u druge zemlje vraćeno oko pet odsto.

Osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju, za sada na području Republike Srpske nisu zabilježena krivična djela ili narušavanje javnog reda i mira od migranata, prvenstveno zato što policija Republike Srpske preduzima odgovarajuće preventivne aktivnosti, odnosno ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

Policija Republike Srpske je do kraja avgusta Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 lica zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi, a jedno krivično djelo se odnosi na organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudima.

Intenzivirana je saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica, te saradnja sa građanima kada je riječ o pronalaženju migranata i njihovog brzog prolaska preko teritorije Srpske, a policija će nastaviti pojačan rad na području svih policijskih uprava na identifikovanju lica koja se bave krijumčarenjem ljudi i rješavanju problematike koja se odnosi na ilegalne migracije.

Policija Srpske i dalje pruža pomoć i podršku Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnog ulaska migranata u BiH i u tu svrhu je angažovala 78 policijskih službenika, a u slučaju potrebe može obezbijediti i veći broj.

Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske do sada je održalo tri sjednice i donijelo niz zaključaka, od kojih su određeni realizovani ili se realizuju ako njihovo izvršenje zahtijeva kontinuitet.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se