9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ovo je sedam negativnih posljedica neispavanosti

Spavanje nije luksuz nego potreba, izjavila je Mišel Drerup, psiholog sa klinike u Klivlendu koja se bavi uticajem sna na kvalitet života. Sati izgubljenog sna utiču na vaše zdravlje mnogo više nego što može da vam se čini“, dodala je ona.

Ali ono što je najgore, ne morate da bude svaki dan neispavani da biste patili od dugoročnih negativnih posljedica povezanih s nedostatkom sna. Metaanaliza 16 istraživanja o snu otkrila je da manje od šest do osam sati sna dnevno može da poveća rizik preuranjene smrti za čak 12 odsto (za poređenje, stručnjaci preporučuju sedam do devet sati sna), piše “Men’s Health” te navodi sedam najvećih efekata nedostatka sna.

Umor

Najočigledniji nedostatka sna svakako je umor. To znači da biste ako vam tijelo traži odmor mogli da zadrijemate na neočekivanim mjestima.

„Mozgu je nakon napornog dana potreban san za konsolidaciju uspomena, procesuiranje emocija te za svojevrsno čišćenje putem glikemijskog sastava“, kaže psihijatar Aleks Dimitriu, specijalista za san.

„Najočigledniji znak deprivacije sna je umor i pospanost tokom dana”, dodaje.

Kaže i da znak može da bude to što vam treba mnogo kofeina da biste “preživjeli” dan.

„Prekomjerna upotreba kofeina često može da prikrije nedostatak sna pa treba razmotriti koliko kofeina nekome treba da se osjeća dobro tokom dana“, kaže, te dodaje da ne treba piti više od četiri šoljice kafe dnevno.

Promjene raspoloženja

Nedostatak sna dovodi do povišenog nivoa kortizola, poznatog i kao hormon stresa, u tijelu.

Drerup napominje i da dobar san prirodno smanjuje nivo kortizola u tijelu.

„Kako biste normalizirali bioritam, ustajte u isto vrijeme svaki dan, pripazite na dremeže tokom dana te vježbajte ranije tokom dana“, kaže.

Debljanje

Nedostatak sna u tijelu dovodi i do smanjene nivoa leptina, hormona zbog kojeg se osjećate sito, kaže endovaskularni hirurg Kristofer Holingsvort iz Njujorka.

„Kada ne spavate dovoljno, nivo leptina pada i osjećate glad, pa ćete vjerovatno žudjeti za hranom koja je bogata kalorijama”, objašnjava te dodaje da ćete tako vjerovatno mnogo lakše dobiti koji kilogram viška.

Halucinacije

Ekstreman nedostatak sna metoda je za mučenje i ispitivanje, zato što razara ljudsku psihu“, kaže Dimitriu. To dovodi do zamišljanja stvari kojih nema.

Halucinacije se takođe mogu da počnu da se dešavaju oko vremena kad biste normalno išli na spavanje ili kada je vrijeme da se probudite.

„To je poznato kao hipnagogijska i hipnopompična halucinacija i često može da preuzme formu pravih halucinacija – ljudi, zvukova, vizija – ne samo iluzija“, kaže.

Drugi „neurološki poremećaji“ uključuju zamagljen vid, gubitak pamćenja i natečene kapke“, dodaje Drerup.

Srčane bolesti

Jedna od posljedica nedostatka sna je i hipertenzija, odnosno visoki krvni pritisak.

„Nedostatak sna može da doprinese i riziku od srčanih oboljenja, kao što su srčani udari i nepravilni otkucaji srca“, kaže Holingsvort.

Nedavno istraživanje Evropskog društva kardiologa pokazalo je da sredovječni muškarci koji spavaju pet ili manje sati dnevno imaju dvostruko veću šansu za „veliki kardiovaskularni problem“ tokom sljedećih 20 godina od onih koji spavaju sedam do osam sati dnevno.

Smanjen seksualni nagon

Nedostatak sna može da utiče i na nivo testosterona, kaže doktor Robert Zembroski.

„U jednoj maloj studiji, učesnici koji su spavali pet ili manje sati dnevno tokom sedam dana imali su smanjeni nivo testosterona, što može da smanji i libido“, kaže.

Osim toga, još jedna studija sugerisala je da nedostatak sna može da utiče i na broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Sporije reakcije

„Nedostatak sna može da uzrokuje osjećaj dezorijentacije u kojem izgubimo osjećaj za vrijeme“, govori Zembroski i dodao da nedostatak “sna može povećati vrijeme reakcije“.

Istraživanje iz 2017. godine, koja je sprovedeno među mladim vozačima, sugerisalo je da je nedostatak sna „primarni uzrok nesreća“, zaslužan za čak 20 odsto svih saobraćajnih nesreća u razvijenima zemljama.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se