18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Osveštan obnovljeni hram Svetih bogootaca Joakime i Ane u Vukšić Polju

MILIĆI – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko- tuzlanski Fotije danas je u naselju Vukšić Polje kod Milića osveštao obnovljeni hram Svetih bogootaca Joakime i Ane. 

Vladika Fotije podsjetio je vjernike da je na ovom mjestu 1939. godine podignut hram, te istakao kako je to sveto i prastaro crkvište, na kojem treba da se okuplja pravoslavni narod ovoga kraja.

On je istakao da je teško današnje vrijeme, kada se ruše sve velike i značajne vrijednosti i kada se svetost i vrline ne poštuju.

„Omladina se često uči na anarhiji i nudi joj se put ulice, droge i alkohola. Put ko zna kakav. I to se sve propagira kao nešto moderno i napredno, a u stvari je to stranputica. Svoju decu treba da vaspitavamo uz pravoslavnu veronauku, koja je, hvala Bogu, sada i u srednjoj školi“, rekao je episkop Fotije.

Za kuma hrama izabran je narodni poslanik Radovan Višković, kuma ikonostasa Zoran Jović, a kuma zvona Čedomir Sušić.

Hram u Vukšić Polji izgrađen je 1939. godine ktitorskim prilozima mještana Neđe i Milojke Cvjetković, pa je u narodu tog kraja poznat i kao „Neđina crkva“.

Srpska pravoslavna crkvena opština Milići pokrenula je akciju obnove hrama prije desetak godina, što su materijalno i finansijski podržali brojni pojedinci, ustanove i preduzeća.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se