9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Osnovni nacionalni zadatak – demografska obnova

BANJALUKA – Osnovni nacionalni i politički zadatak PDP-a je demografska obnova Republike Srpske, a ključno opredjeljenje je ponuditi mjere podrške roditeljstvu i time obezbijediti da Srpska ne ostane bez najvažnijeg resursa – ljudi, saopšteno je danas iz ove stranke.

U ovoj stranci kažu da se, radi povećanja stope nataliteta, zalažu za podsticajne finansijske mjere čiji je primarni cilj stimulisanje rađanja.

„Sprovešćemo mjere pronatalitetne politike u koje spada jednokratna naknada za svako novorođeno dijete od najmanje 2.000 KM, te materinski dodatak na mjesečnom nivou za svaku majku koja rodi četvrto dijete u visini prosječne plate u Republici Srpskoj i materinski dodatak na mjesečnom osnovu za svaku majku koja rodi treće dijete u visini polovine prosječne plate u Srpskoj“, navodi se u saopštenju.

Iz PDP-a podsjećaju i na statističke podatke prema kojima je, zbog negativnog prirodnog priraštaja, Srpska u proteklih 25 godina izgubila 45.000 stanovnika, a emigracioni gubitak je 355.500 stanovnika.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se