15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ono što prvo ugledate na ovoj fotografiji pokazuje koliko zaista imate godina

Kako doživljavamo svijet oko sebe, dobrim dijelom je proizvod naših godina, a kao dokaz za navedeno, poslužiće fotografija koja predstavlja optičku iluziju.

Stručnjaci sumnjaju da lica u cjelini mogu da budu podložna djelovanju nesvjesnog, sa mozgom koji se oslanja na oba – neutralne procese i društvene faktore u prepoznavanju drugih.

Koristeći optičku iluziju iz 1915. godine „Moja žena i tašta“, nove studije ilustruju kako godine diktiraju šta ćemo vidjeti u pojedinim figurama.

Dok mlađi gledaoci uglavnom vide ženu u 20-tim godinama, stariji uglavnom sagledavaju staricu od nekih 60-tak.

– Iako je prepoznavanje lica određeno niskim stepenom mehanizama neutralne detekcije, isto je tako ispunjeno naizgled slučajnim visokim stepenom društvenih procesa – objašnjava se u studiji iz magazina „Sajentifik Reports“.

– Dobar primjer su „u“ i „izvan“ društvene grupe. „U“ grupa označava skup onih ljudi sa kojima se subjekat identifikuje kao član zajednice, dok „izvan“ grupu čine oni koji se ne uklapaju u postavljen koncept i daleko su od identiteta posmatrača – dodaje se u studiji.

Da bi zaključili kako društveni faktori, kao što je isto godište unutar grupe, utiče na prepoznavanje lica, istraživači su sproveli ispitivanje nad 666 ispitanika starosti preko 18 godina.

Svima im je nakratko pokazana optička iluzija – slika koja posmatrana iz određenog ugla predstavlja mladu ženu sa licem okrenutim od posmatrača, ili profil starice u bundi.

Nakon pogleda od 500 mili-sekundi, ispitanicima su postavljena bezbrojna pitanja, nakon kojih je trebalo da se odluče za starost osobe sa slike.

Rezultati su pokazali da su ispitanici vidjeli onu žensku osobu koja je reflektovala njihove vlastite godine. To ukazuje da društvene grupe utiču na naše prepoznavanje lica, iako mi to ne primjećujemo, navode istraživači.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se