9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

On misli da je našao genijalan način kako da se riješi komarca

Jedan naučnik iz Australije pronašao je način da kontroliše posebno iritantnu vrstu komarca i to bez upotrebe insekticida. Njegov pristup uključuje dvije stvari – postavljanje njegove jednostavne zamke za komarce koju je nazvao GAT i upoznavanje komšija.

GAT – što znači Gravid Aedes Trap (Aedes je skraćenica za Aedes albopictus, agresivnog azijskog tigrastog komarca) – ne izgleda nimalo impresivno. To su tri plastične kofe smještene zajedno. Kofe na dnu i vrhu su crne boje. Komarci ulijeću u zamku kroz rupicu na gornjoj kofi, ali ne mogu tako lako da izađu van kroz nju. Unutra se može postaviti i ljepljivi papir kako bi se uhvatili oni koji slete na njega.

Kofa na dnu sadrži vodu sa nešto trule trave. Ovi komarci obično polažu svoja jajašca u stajaćim vodama. Kofa u sredini ima mrežu koja zarobljava sve komarce koji se izlegu u vodi, navodi Npr.org. Postavka je jednostavna, a naučnik koji je napravio GAT – Skot Riči sa Instituta za tropske bolesti na Univerzitetu Džejms Kuk – kaže da je efikasna iz nekoliko razloga.

– Većinu komaraca privlači crna boja – navodi Riči.

Ženke su one koje ujedaju ljude, a kad se napiju krvi idu da polože jajašca.

– Crnilo ih uvlači u zamku u kojoj imamo stajaću vodu iz koje ne mogu da pobjegnu. Ako zarobite dovoljno ženki neće biti jajašaca u divljini, pa će njihova populacija opasti – ističe Riči.

Ali, nije dovoljno imati samo zamku za komarce – ovaj naučnik ističe da je važno da se eliminišu sve barice stajaće vode iz okoline kuće. Napuštene gume poznati su skupljači kišnice, a čak i prevrnuta flaša može sadržati dovoljno vode da ženka tigrastog komarca položi jajašca.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se