23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj

ISTOČNO SARAJEVO – Porodica i saborci danas su na mjesnom groblju u Grlici, u Istočnoj Ilidži, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast Radmili i Radenku Galinac, prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, stradalim na današnji dan 1995. godine. 

Za Radenka, njegov saborac iz čete Vojne policije Treće sarajevske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Staša Košarac kaže da je bio častan borac za stvaranje Srpske.

„Imali smo za cilj da odbranimo našu teritoriju i naše porodice“, rekao je novinarima Košarac.

Podsjećajući na stradanje brata i sestre Galinac od NATO bombi u Semizovcu, kod Sarajeva, Košarac je konstatovao da je jasno da su NATO snage tada izvršile agresiju na Republiku Srpsku, kao i nekoliko godina kasnije na Srbiju.

„To dovoljno govori o našim emocijama, a pogotovo našim negativnim emocijama kada su u pitanju NATO strukture i NATO snage“, rekao je Košarac, koji je poslanik SNSD-a u aktuelnom sazivu Parlamentarne skupštine BiH.

On je izrazio žaljenje što među političarima ima naklonjenih prema NATO savezu, ne samo iz Federacije BiH, nego i Republike Srpske.

Košarac je istakao da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne poštuje Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, s obzirom da nije zaustavio nikakve aktivnosti u vezi sa organizacijom vojne vježbe na Manjači i korištenja aviona A10, istih onih koji su bombardovali porodicu Galinac.

„To je nešto što duboko vrijeđa sve nas. Ivanić je kao srpski član Predsjedništva BiH morao to pitanje staviti na dnevni red, te onemogućiti priče o bilo kakvim vježbama NATO snaga na području Republike Srpske“, naglasio je Košarac.

On kaže da su priče o NATO trebale prestati onog trenutka kada su institucije Republike Srpske svoju odgovornost pokazale donoseći odluku o vojnoj neutralnosti, u skladu sa onim što radi Srbija.

Košarac je najavio da će nakon oktobarskih izbora kadrovi patriotskog bloka iz Srpske koje predvodi SNSD, u institucijama BiH onemogućiti održavanje vježbe na Manjači.

On je istakao važnost da se u Republici Srpskoj ustanovi dan sjećanja na žrtve NATO agresije i dodao da je moguće da će to biti dan kada su stradali brat i sestra Galinac.

Košarac je najavio da će ovih dana biti pokrenuta i zvanična inicijativa da Treća sarajevska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske, koja je ratovala u dijelovima Sarajeva koji su Dejtonskim sporazumom pripali Federaciji BiH, dobije svoju ulicu u Istočnom Novom Sarajevu, gdje živi veliki broj stanovnika sa tih područja.

„Očekujem podršku boračke organizacije i opštine za to“, zaključio je Košarac.

Ratni komandir čete vojne policije Treće sarajevske pješadijske brigade Borislav Kondić bio je svjedok smrti brata i sestre Galinac, sahranjenih kraj Radovana, Radenkovog brata blizanca, takođe, borca Vojske Republike Srpske, preminulog dvije sedmice ranije.

Prema Kondićevim riječima, automobil u kojem su se vozili zaustavio se ispred kratera avio-bombe, koja je samo par minuta prije toga razrušila dio puta i spomenik poznatom srpskom košarkašu Radivoju Koraću.

„Izašli smo, a svjetla na vozilu smo ostavili upaljena kako bi bolje vidjeli ispred sebe“, rekao je Kondić i dodao da se avion potom vratio i prvo ih bombardovao, a potom i gađao iz topa.

Od 31. avgusta do 13. septembra 1995. godine 400 aviona NATO saveza izvelo je 3.515 letova, a na Republiku Srpsku tada su bačene 1.024 bombe ili više od 10.000 tona eksploziva.

Prve žrtve bombardovanja bili su brat i sestra Galinac. NATO piloti naciljali su ih kod srušenog mosta u Semizovcu, kod Sarajeva. NJihovu tragičnu sudbinu prvi u svijet su prenijeli novinari Novinske agencije Republike Srpske – Srna.

Inicijativu za obilježavanje dana žrtava NATO bombardovanja pokrenuli su novinari Srne, a podržali su opština Pale i SNSD.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se