18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

NASA upozorila: Zemlja se sve više klati

Zemlja se sve više klati dok se okreće oko svoje ose, a naučnici američke svemirske agencije NASA misle da su ljudi bar djelimično krivi.

Novo istraživanje pokazalo je da “klaćenje” plave planete, odnosno njeno polarno kretanje – kretanje osi Zemljine rotacije u odnosu na koru planete, uvećalo za više od 10 metara samo tokom prošlog vijeka. Stručnjaci vjeruju da otapanje polarnog leda, ubrzano sagorjevanjem fosilnih goriva, igra važnu ulogu u izbacivanju Zemlje iz ravnoteže.

Naučnici NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utiču na rotaciju planete. Prethodno se mislilo da je za blago pomjeranje isključivo odgovoran proces poznat kao “glacijalno odizanje”.

Glacijalno odizanje događa se kad teški glečeri, poput onih koji su prekrivali ogromne djelove Zemlje tokom poslednje ledenog doba, uzrokuju blago odizanje površine planete. Kako se led topio, tlo – i samim tim površina Zemlje – polako se vraćalo u prethodni oblik. Ovaj proces je veoma spor, pa se naša planeta još uvek “odiže” od poslednjeg ledenog doba, prije oko 21.000 godina, navodi britanski “Ekspres”.

Ali, nova studija identifikovala je još dva faktora ovih promjena, koji igraju jednaku ulogu u uticanju na Zemljinu rotaciju. Prvi od njih je takozvana “konvekcija plašta”. Ovaj proces upravlja kretanje tektonskih ploča na površinu planete, a NASA sada vjeruje da utiče i na njeno “klaćenje”. Drugi uzrok je topljenje leda, posebno na Grenlandu, koje se računa za 33 odsto efekta klaćenja. Taj proces se ubrzava vještačkim, ljudskim zagrijavanjem okoline.

NASA je procjenila da se tokom 20. vijeka masivna količina od 7.500 gigatona grenlandskog leda otopila u okean. To prebacivanje težine sa Grenlanda na druge djelove globusa uzrokovalo je da se Zemlja klati više nego što bi inače, u normalnim okolnostima.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se