23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Najskuplja ribica za akvarijum na svijetu (video)

Na kraju blatnjave staze oivičene stablima kaučuka Herman ponosno pokazuje porodičnu farmu ribica. U tri pravougaona ribnjaka pliva oko 70 arzijskih arovana, ukrasnih ribica koje su visoko cijenjene među akvaristima.

Njegovi roditelji su državni činovnici u selu Selimbau, u Zapadnom Kalimantanu, proviniciji indonezijskog ostrva Borneo, ali im prodaja arovana donosi veću zaradu. Mlade ribice u veleprodaji dostižu cijenu od četiri miliona rupija (268 dolara), što je više od prosječne mjesečne plate u Indoneziji. Veći primjerci koštaju još više. Mreže od žice i CD-ovi vezani konopcem iznad ribnjaka štite dragocjene ribice od orlova, a zidovi od talasastog lima, stražarske kule, bodljikava žica i katanci od lopova. Uzgajališta niču širom provincije.

Azijske arovane ili “ribe zmajevi” najskuplje su akvarijumske ribe na svijetu. Ima ih u različitim bojama, a gaje se širom jugoistočne Azije. U Singapuru prosječna cijena mladih arovana iznosi oko 300 dolara. Rijetke vrste, poput onih u Zapadnom Kalimantanu, prepoznatljivih po crvenoj boji, dostižu cijenu od 1.500 dolara. Odrasli albino primjerci prodaju se po astronomskoj cijeni od 70.000 dolara.

Prije nego što su postale poznate kao mitske “ribe zmajevi”, arovane, koje se danas smatraju statusnim simbolom, bile su hrana za siromašne u zemljama jugoistočne Azije, gdje žive u prirodi. Emili Vojt u knjizi “Zmaj iza stakla” piše da im je ugled naglo porastao posle napora za očuvanje vrste 70-tih godina prošlog vijeka. Pošto je stavljena na listu ugroženih vrsta, a trgovina zabranjena, postala je zanimljiva kao rijetkost. To, ali i veličanstven preistorijski izgled privukao je bogataše koji su večito u potrazi za novim statusnim simbolima.

Bogati Singapurci troše čitavo bogatstvo na kozmetičke tretmane za ove kućne ljubimce. Estetska operacija očiju postala je standardna procedura Judžina Nga, jednog od najpoznatijih kozmetičkih hirurga za azijske arovane u Singapuru. Pomoću forcepsa uklanja tkivo iza oka i potiskuje jabučicu dublje u očnu duplju.

– Znam da neki ljudi misle da je ovo surovo, ali zapravo ribi činim uslugu. Sada izgleda ljepše i vlasnik će je više voljeti – kaže dr Ng.

Njihovoj popularnosti doprinose i priče o tome da se žrtvuju tako što iskaču iz akvarijuma da bi upozorile vlasnike na loše investicije i opasnosti.

– Kinezi vjeruju da akvarijumske ribe donose sreću i bogatstvo, a azijske arovane posebno – kaže Keni Jap, direktor jedne od najboljih uzgajivačnica ovih riba u Aziji.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se