15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Mitropolit Amfilohije: Ouzimanje imovine SPC u Crnoj Gori bezakonje i nasilje

BEOGRAD – Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da bi oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori bilo bezakonje i nasilje i jedinstven slučaj u modernoj Evropi. 

Mitropolit Amfilohije ističe da to nije učinila ni „bezbožna vlast poslije Drugog svjetskog rata“, već je oduzela samo dio crkvene imovine.

„Doduše, ona je u svom revolucionarnom zanosu ubila bez suda i presude mitropolita crnogorskog Joanikija i više od 115 najboljih sveštenika, a s njima mnoštvo crkvenog naroda. Međutim, nikad nije dovela pod znak pitanja pravni status eparhija SPC u Crnoj Gori i nije stvarala svoju `CPC`, kao što to čini njena nasljednica, neokomunistička sadašnja vlast“, rekao je mitopolit Amfilohije za „Politiku“.

On je ocijenio da se vlast sekularne države, od koje je crkva odvojena, odnosi prema crkvenoj imovini autoritarnije nego hrišćanska vlast iz vremena kralja Nikole.

Mitropolit Amfilohije podsjeća da se ideja za oduzimanje imovine SPC u Crnoj Gori pokušava i zakonski ozvaničiti preko Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Pošto su u međuvremenu sklopljeni temeljni ugovori vlade sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom i Jevrejskom zajednicom, kojima je taj nacrt suprotstavljen, protiv njega su i one reagovale, naročito protiv Člana 52 o oduzimanju hramova koji su izgrađeni i imovine vjerskih zajednica koja je stečena do 1918. godine, a ne samo Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je Mitropolija ovih dana objavila i stav Venecijanske komisije o tom nacrtu.

„Zbog njega je nacrt povučen, iako Vlada tvrdi da ga nije dobila /stajao je na sajtu komisije dvije godine/. Učini li crnogorska vlast to bezakonje i nasilje, to će biti jedinstven slučaj u modernoj Evropi“, rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije ocijenio je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović „vaspitnik titoističkog marksizma očevidno nema pojma šta je to crkva“.

„Proglašavati za `velikosprski nacionalizam` obnovu posljednjih trideset godina, više od 700 crkava u Crnoj Gori, gradnju Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, najveličanstvenijih hramova u njegovoj istoriji, kao i manastira Stanjevića, stogodišnje prestonice petrovićke Crne Gore – šta je drugo nego notorno neznanje“, rekao je vladika Amfilohije.

Na pitanje da li se crkveni problem u Ukrajini mogu reflektovati na Crnu Goru, mitropolit Amfilohije je istakao da je on već reflektovao na Crnu Goru i podsjetio da jedini koji priznaje i saslužuje sa lažnim „mitropolitom crnogorskim“ Dedeićem, jeste lažni „patrijarh kijevski“ Filaret.

„Međutim patrijarh Vartolomej koji obećava tomos ukrajinskim raskolnicima, nemoguće je da njime obuhvati i Dedeića. NJemu ga je već izdao jednom za svagda – raščinjenjem i lišenjem svešteničkog čina kao bivšeg klirika Carigradske patrijaršije, ostavivši njime i prokletstvo na njegove sljedbenike“, objasnio je mitropolit Amfilohije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se