-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Mektić: Slučaj smrti Davida Dragičevića utiče na izborni preoces

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je svima u interesu da bude riješen slučaj smrti Davida Dragičevića. 

„Taj slučaj utiče na izborni proces, pa možda i na izborno opredjeljenje građana“, izjavio je Mektić novinarima.

Prema njegovim riječima, postoji pravni osnov da strane agencije budu uključene u istražne radnje, pa i FBI.

„Imamo potpisane sporazume i memorandume ne samo sa FBI, nego sa mnogim drugim državama o saradnji i međusobnom pružanju pomoći. Stvar je Tužilaštva da li će da zatraži pomoć od neke strane agencije“, istakao je Mektić.

Prema njegovom mišljenju, kapaciteti i mogućnosti pomoći FBI i nekih drugih međunarodnih organizacija velike su i trebalo bi iskoristiti sve što je formalno-pravno dozvoljeno da bude rasvijetljen slučaj smrti Davida Dragičevića.

Komentarišući slučajeve zloupotrebe u procesu glasanja kada je riječ o mjestu glasanja nekih birača, Mektić je naveo da je to dostavljeno Tužilaštvu i da je sada sve na Tužilaštvu.

„Riječ je o falsifikatu, krađi identiteta, ozbiljnim krivičnim djelima. Bezbjednosne i policijske agencije u sastavu Ministarstva bezbjednosti su na raspolaganju odmah. Stvar je samo da Tužilaštvo izvadi te predmete iz ladica, dostavi ih, završimo to i pokažemo građanima da možemo da budemo pravna država makar u vrijeme održavanja izbora“, naglasio je Mektić.

Govoreći o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će nakon opštih izbora u BiH saopštiti detalje pritisaka pojedinih međunarodnih organizacija i stranih država na izborni proces, Mektić je rekao da sada ne može da je komentariše jer ne zna šta je tačno u pitanju, ali da nema informacija o nekim drastičnim pritiscima.

„Mi sve vrijeme zahtijevamo i molimo, od bilo koje međunarodne organizacije i bilo kog stranog predstavništva ili bilo koje države, da čitav izborni proces bude prepušten vlastima i institucijama u BiH, odnosno građanima BiH, da bude stvoren dobar i povoljan ambijent u kojem građani BiH mogu da na slobodan, dostojanstven, demokratski način izađu na izbore i izraze svoju volju u smislu političkog opredjeljenja“, istakao je Mektić.

On nije želio da komentariše eventualno Vučićevo prisustvo na otvaranju novoizgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu, navodeći da nije siguran da je potvrđeno da će Vučić doći.

Trenutno u zemlji oko 2.000 ilegalnih migranata

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se „drastično smanjio“ broj ilegalnih migranata koji trenutno borave u BiH i da ih je sada između 1.500 i 2.000. 

On je novinarima u Istočnom Sarajevu izjavio da je u jednom momentu u BiH bilo više od 5.000 migranata.

„Do sada je registrovano oko 15.000 migranata koji su ušli u BiH. Oko 14.000 ih je zatražilo azil, veoma malo je zvanično podnijelo zahtjev za taj azil, što sve ukazuju na činjenicu da oni samo žele da prođu kroz BiH dalje ka EU. Očekujem da će, s obzirom na vremenske prilike koje dolaze, biti smanjen broj ilegalnih migranata“, istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, nema više problema sa smještajem migranata.

„Kasarna `Ušivak` nadomak Sarajeva biće ove sedmice u funkciji. Jedino problema ima u opštini Velika Kladuša, jer lokalna vlast ne dozvoljava priključak na lokalnu vodovodnu mrežu prihvatnog centra u `Agrokomercu`“, naglasio je Mektić.

On navodi da prisustvo migranata na određeni način opterećuje bezbjednost i da se dešavaju i krivična djela, ali da generalno ne može da utiče na bezbjednosnu situaciju.

„Nije bilo sukoba lokalnog stanovništva i izbjeglica. Kada je riječ o migrantskoj krizi, radimo tako da se to što manje odražava na život ljudi u lokalnim zajednicama“, napominje Mektić.

On tvrdi da je u posljednje četiri godine postignut veliki napredak u brobi protiv radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

„Za te četiri godine nismo imali nijedan ozbiljan teroristički incident. U zadnjih nekoliko godina uspostavili smo efikasan operativni nadzor nad svim licima koja mogu da budu prijetnja vezano za terorizam. Na kvalitetan način smom riješili i pitanje povratka lica sa stranih ratišta. Otpočeli smo proces deradikalizacije“, naveo je Mektić i dodao da još ima prostora da se radi na ovom pitanju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se