8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Majkić: Budžet BiH ne može izdržati dalje povećanje

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da BiH nema mogućnost da poveća sredstva za Oružane snage jer budžet kojim se raspolaže ne može izdržati dalje povećanje za ovu namjenu. 

Pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sutra bi trebalo da bude Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH sa najnižim koeficijentom za obračun plate, a koji je još u martu usvojio Predstavnički dom.

Majkićeva je rekla da je stav SNSD-a da Oružane snage treba smanjiti na mjeru da se može obezbijediti da ti vojnici, ne samo da budu dobro plaćeni, nego da Oružane snage budu dobro opremljene i dobro obučene.

„BiH izdvaja za Oružane snage više od 300 miliona KM, a istovremeno je vojska gladna, neobučena, neobuvena, nije kupljeno nikakvo novo oružje, tako da imamo svake godine veliku sumu novca koja se izdvaja, a da ni sami ne znamo za šta. Oružane snage imaju dvije mogućnosti – ili da se smanji njihov broj, ili da se povećaju izdvajanja za njih“, istakla je Majkićeva.

Ona je navela da bošnjački političari ne prihvataju nikakav razgovor o temi smanjenja Oružanih snaga, te dodala da oni traže da se povećaju izdvajanja za njih.

Prema riječima Majkićeve, ukoliko bi se povećala izdvajanja za Oružane snage povećala bi se izdvajanja sa računa indirektnih poreza kojim bi se umanjila izdvajanja za budžete Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno, izdvajanja bi pala na teret entitetskih budžeta.

„Mi to ne možemo prihvatiti ni na koji način. I to može biti jedino način da se prisili bošnjačka komponenta da sjedne i da se o ovom pitanju ozbiljno razgovara. Ovako čupajući na sve strane malo po malo, zadire se sve više u budžete entiteta, a budžet BiH se sve više povećava na njihov račun“, istakla je Majkićeva, te podsjetila da je usvojen dokument okvirnog budžeta, tako da nema šanse da se dogode nikakva nova izdvajanja.

Predstavnički dom je na sjednici u martu usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH sa najnižim koeficijentom za obračun plate, za šta je potrebno obezbijediti dodatnih 9,3 miliona KM.

Predlagač izmjene poslanik HDZ-a Borjana Krišto u obrazloženju zakona navela je da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativni trend napuštanja Oružanih snaga.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se