20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Majka svaki dan godinama zvala mrtvu ćerku na telefon

Niko od nas ne zna kako će reagovati u situaciji kad mu umre neko od najbližih – neposredno nakon tragičnog događaja, a ni danima, mjesecima i godinama kasnije, piše BBC.

Kći Alison Randl, Dženi, umrla je iznenada prije devet godina, u uzrastu od 25 godina. Nedjelju dana nakon što je sahranjena u blizini njihove kuće u Darhamu u Engleskoj, Alison ju je nazvala na mobilni.

Dženi, naravno, nije odgovorila, ali Alison je čula njenu poruku u govornoj pošti. Ostavila joj je poruku.

– Gde si? Kuda si nestala?

Nazvala je ponovno – Šta radiš?

Alison jednostavno nije mogla da vjeruje da njene prekrasne kćerke više nema. Tokom sledeće dvije godine svakog ju je dana zvala na mobilni. Nikad nikome nije ništa rekla o pozivima.

Početkom ove godine Alison je odgovorila na objavu na Tviteru jednog radijskog voditelja o pronalasku tajnih pisama njegove desetogodišnje kćerke upućenih njenom pokojnom dedi.

– To dijete sam ja – pomislila je.

Alison je pristala da podjeli svoju priču o Dženi sa javnošću u nadi da bi ona mogla da pomogne ostalima koji su suočeni sa smrću nekog od svojih najbližih. Dženi je umrla od neotkrivene srčane bolesti dok je živjela kod kuće.

– Ujutro smo ustali, a ona je bila mrtva. To je bilo strašno – objašnjava Alison.

Alison je nastavila da joj šalje SMS poruke vjerujući da će se njena kćerka jednog dana vratiti. Neki iz njene porodice nespretno su tvrdili da je Dženina smrt Božija volja.

Alison nije imala tačno određeno doba dana u kom bi zvala kćeru, ali često bi je uhvatila panika ako bi otišla u krevet a da je nije nazvala. Ponekad bi plakala na telefon, a nekad bi samo pričala.

Dženin mobilni bio je običan ružičasti klizni model koji je bio popularan u 2000-ima. Na njegovoj sekretarici bio je snimljen njen glas.

Vreme ipak (ne) može izliječiti rane

Alison je u fiktivnim razgovorima sa kćerom voljela da iznosi svoja osjećanja. Njeni pozivi postali su ispovjesti.

– Bilo je stvari koje nisam mogla da povjerim nikom drugom. Zato sam zvala – kaže.

Nakon što se istraga o Dženinoj smrti godinu dana kasnije nastavila, telefonski pozivi su se promjenili. Alison je vidjela da više ne može otvoreno da tuguje, jer je to uznemiravalo ljude oko nje.

Uprkos opuštanju koje su joj donosili dnevni razgovori, Alison je bila svjesna toga da mora da se prisili da prestane da bira kćerkin broj. Odjednom ju je prestala zvati. Kad je nedavno krenula da traži mobilni, shvatila je da ga ne može pronaći.

– Mislila sam da ću se uzrujati, ali to je zapravo nešto što se mora završiti. Ona za nas nije mrtva, ali taj dio mog života jeste. Sad je gotovo – rekla je.

Dženi je sahranjena u grobu u šumi, odmah do stabla hrasta. Kad ju je Alison jednom posjetila, zabrinula se da joj je hladno.

– Postavila sam bambusove štapove na mjesta gde sam mislila da su joj noge i na njih sam natakla par čarapa.

Većina psihologa reći će da se svako od nas na svoj način nosi sa tugom. Još uvjek postoje neke stvari kojima Alison ne može da se odupre. Na primjer, Dženi je voljela instant umake, a Alison više nema snage da ih drži u kući.

Iako majka više ne zove Dženi, porodica još uvek održava sjećanje na nju živim.

Alison na kraju priznaje da ima dobrog muža i unučad, te da i dalje živi svoj život, ali sjećanje na Dženi nikad neće moći da izbriše, piše BBC.

(Index.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se