12 C
Zvornik
19. април 2024.

Loše vrijeme dovelo do kašnjenja u obezbjeđivanju ogrevom

SREBRENICA – Loši vremenski uslovi, nemogućnost sječe i izvoza stabala iz šume, zbog kiše i blata na šumskim putevima u maju, junu i julu doveli su do kašnjenja u obezbjeđivanju ogrevom srebreničkih domaćinstava, koja za grijanje većinom koriste drva. 

Zbog toga i zahlađenja koje je nastupilo, ovih dana je došlo do intenziviranja dopremanja drveta za ogrev i zatrpavanja pojedinih ulica i parkirališta drvima.

Cijena bukovog ogrevnog drveta u Srebrenici je od 55 do 65 KM po metru zavisno od kvaliteta i da li su drva isječena ili je u pitanju oblovina, odnosno drva isječena na metar dužine.

Stanovništvo većinom koristi drva zbog najpristupačnije cijene, ali i zbog nefunkcionisanja centralnog grijanja u ovom mjestu, jer toplovod i kotlovnice, koji su u ratu devastirani, još nisu obnovljeni, budući da je riječ o visokoj investiciji koja se smatra nerentabilnom zbog malog broja korisnika ovog načina grijanja stambenih jedinica.

Nijedan od brojnih donatora, koji su u posljednje dvije decenije izdvajali sredstva za obnovu Srebrenice, nije želio da izdvoji novac za obnovu mreže centralnog grijanja.

Manji broj ovdašnjih domaćinstava koristi ugalj ili struju za zagrijavanje prostorija.

Zbog prestanka rada fabrike za proizvodnju peleta u Zelenom jadru, kod Srebrenice, sa problemom i povećanim troškovima nabavke ovog energenta suočile su se porodice koje su nabavile peći i počele koristiti pelet za grijanje.

Prethodnih godina pokrenuta je akcija izgradnje tipskih šupa za skladištenje drva u ovom mjestu, što je djelimično doprinijelo urednosti i poboljšanju estetskog izgleda ovog mjesta.

Ipak, zbog ograničenosti prostora nije bilo mogućnosti da sva domaćinstva, koja koriste drva za ogrev, postave šupe, pa se i dalje drva slažu na trotoare, parkirališta i parkovske površine, što stvara ružnu sliku i otežava kretanje pješaka, ali i saobraćaj pojedinim ulicama ove varošice, koje su pretvorene i deponije ogreva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se