9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Lazanski: Miješanje zapada u izbore u BiH isto kao u Ukrajini

BEOGRAD – Vojno politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da samo treba uporediti organizacije koje su djelovale u Ukrajini pred zbacivanje sa vlasti Viktora Janukoviča i one koje pred ove izbore djeluju u BiH da bi se dobila slika miješanja Zapada u izbore u BiH. 

Lazanski je podsjetio da je novinar Džonatan Stil u „Gardijanu“ u jesen 2004. godine naveo da su u naporima da Janukovič izgubi, a Viktor Juščenko dobije izbore u Ukrajini učestvovali Američka nacionalna fondacija za demokratiju, USAID, „Fridom haus“, Karnegi fondacija, Institut za otvoreno društvo DŽordža Soroša, te zapadne ambasade u Kijevu.

„Umesto Ukrajine stavite sada samo BiH, umesto Kijeva stavite Sarajevo i imate sliku mešanja Zapada u izbore u BiH“, naveo je Lazanski za „Politiku“.

Ukoliko se stvari nazovu pravim imenom, kaže Lazanski, miješanje zapadnih ambasada u Sarajevu u izborni proces u BiH i stampedo zapadnih političara u Skoplju pred referendum o imenu države, samo su nastavak višegodišnje „bitke za Balkan“ između SAD i Rusije.

Lazanski ističe da Rusija u toj borbi i ne učestvuje, osim što je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao predsjednike Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da dođu ovih dana na sastanak u Moskvu, pri čemu nije branio ni predsjedniku SAD Donaldu Trampu da ih pozove na sastanak u Vašington.

On ocjenjuje da je Balkan za EU samo jedno veliko novo tržište i mogućnost da NATO još više geografski priđe Moskvi.

„Na Balkanu Zapad ne želi nakakvu `sivu zonu` jer Zapad želi sve dividende raspada velike Jugoslavije. Zato su Zapadu sada važne i BiH i Makedonija, Crna Gora je već `usisana`, no Srbija je najveći i najslađi zalogaj“, rekao je Lazanski.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se