15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusija polazi od toga da nema alternative Dejtonskom mirovnom sporazumu

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Sarajevu da Rusija polazi od toga da nema alternative Dejtonskom mirovnom sporazumu i poštuje ustavnu nadležnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH. 

Lavrov je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu minstara BiH Igorom Crnatkom rekao da Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

„Mi smo zainteresovani da se predstojeći rezultati izbora u BiH takođe zasnivaju na tim principima“, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare i ocijenio da će to biti veliki doprinos konsolidaciji života u BiH.

„Mi visoko cijenimo ono što su nam ovdje i u Predsjedništvu BiH potvrdili, zainteresovanost i usmjerenost na jačanje saradnje. I mi smo zainteresovani za razvoj saradnje. Između naše dvije zemlje u stalnom porastu je robna razmjena, ta tendencija se povećava, zahvaljujući porastu izvoza u Rusku Federaciju“, rekao je Lavrov.

On je konstatovao da se realizuju krupne investicioni projekti ruskih kompanija kao što su „Zarubežnjeft“ i Sberbank.

„Ove godine Rusija i BiH obilježavaju 40 godina saradnje u gasnoj sferi. Nastavljamo isporuke gasa bez problema u BiH i ‘Gasprom’ sarađuje sa BiH na osnovu dva kontakta, jedan je sa Republikom Srpskom a drugi sa Federacijom BiH“, napomenuo je Lavrov.

On je naglasio aktivizaciju rada u okviru Mještovite komisije za ekonomsku saradnju i smatra da to stvara dodatne uslove za aktivizaciju ukupne sardnje.

Ruski šef diplomatije je naglasio i tradicionalno bogate veze u kulturnim i humanitarnim oblastima.

On je poručio da Rusija nastavlja sa praksom dodijele stipendija za državljane BiH koji bi htjeli da studiraju na ruskim univerzitetima i da se bilježi porast interesovanja za stipendije.

„Imamo dosta perspektive u vojno-memorijalnim pitanjima, a to se zasniva na našoj istorijskoj i duhovnoj bliskosti. Već druge godine za redom se priključujemo i jednoj velikoj akciji koji se u Rusiji održava 9. maja a to je akcija ‘Besmrtni puk'“, dodao je Lavrov.

Napominjući da BiH i Rusija imaju jako bogatu ugovorno pravnu bazu, ove godine ona je dopunjena sporazumom o radnoj migraciji i o saradnji u oblasti rada i zapošljavanja.

„Pri kraju je rad na novim dokumentima, a to je izbjegavanje duplog oporezivanja, saradnje u oblasti kulture i saradnja u naučno-tehničkoj oblasti“, najavio je on.

Ruski diplomata je govorio i o dijalogu na relaciji Beograd – Priština, naglasivši da Rusija direktan dijalog Beograd – Priština, ali najvažnije je da se ono o čemu se razgovara zaista i realizuje.

„I mi smo se saglasili da spoljni igrači na Balkanu ne trebaju praviti konfrontacione situacije i da smatra da samo on može da diriguje tom situacijom“, rekao je Lavrov.

On je istakao da je Rusija uvijek lijepo sarađivala sa EU i SAD u usaglašavanju svih pitanja, između ostalog i Dejtonskog sporazuma, i da ne vidi razlog da se ta saradnja mijenja.

Lavrov je zahvalio domaćinima i ministru Crnadaku da gostoprimstvu.

Favoriti su oni koji dobiju povjerenje građana u BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija na predstojećim Opštim izborima u BiH ima svoje favorite, a da su to oni koji su favoriti građana BiH. 

„Mi nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa kada je riječ o izborima u drugim zemljama. Mi ćemo opet poštovati izbor građana i uvijek ćemo raditi sa onima kojima državljani BiH daju svoje povjerenje“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostarnih poslova u Savjetu ministara Igorom Crnatkom.

Na pitanje novinara da li je upoznat o pismu koje mu je uputila grupa građana pod nazivom „Pravda za Davida“ u kojem traže pomoć i da ih posjeti, Lavrov je odgovorio da je u BiH doputovao noćas tako da se nije stigao upoznati o njegoovm sadražaju, ali da mu je za to pismo rekao Crnadak.

Crnadak je naveo da je Lavrova upoznao o ovom događaju i pozivu koji mu je upućen da ih posjeti, te dodao da je teško to postići zbog protokola koji postoji tokom posjete ministra spoljnih poslova Rusije Banjaluci.

Govorećo o situacii u Siriji, Lavrov je rekao da osnovna prijetnja za njen teritorijalni integritet dolazi iz istočnih krajeva zemlje, uz direktnu kontrolu SAD te dodao da je dogovor sa Turskom privremenog karaktera i da će postojanje demilitarizovane zone spriječiti granatiranje sirijskih trupa i ruske baze Hmejmim.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se