18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kusturić: Nova oprema omogućava letove u daleko složenijim uslovima

BANJALUKA – Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je danas da je veoma ponosan na novi helikopter ove službe, za koji je Vlada izdvojila oko 9,3 miliona KM, te istakao da omogućava letenje u daleko složenijim uslovima. 

Kusturić je rekao novinarima u Banjaluci da će novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je danas u Zalužanima kod Banjaluke svečano predstavljen u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, služiti prije svega za medicinske evakuacije.

„To je naš prioritet i samo smo ovim novim helikopterom u prethodnih desetak dana uradili neke tri-četiri medicinske evakuacije“, istakao je Kusturić.

On je dodao da je nabavka nove letjelice važna, jer im je najmlađi helikopter u floti bio star 35 godina.

„Novi helikopter je daleko veći, brži, u pratnji pored pacijenta lete i dva doktora i tehničar, a za nas je bitno što u svim operacijama učestvuju dva pilota. Takođe, možemo sa novom opremom da letimo u daleko složenijim uslovima i gotovo da nema nemogućih situacija“, rekao je Kusturić.

On je pojasnio da ovaj servis radi sve ono što rade takve službe u svim zemljama okruženja i svijeta. „To su prvenstveno medicinske evakuacije, ali i sve stvari koje su za potrebe Srpske“, rekao je Kusturić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić je u obraćanju na predstavljanju novog helikoptera zahvalio svim pripadnicima ovog servisa i medicinskom osoblju koje je u proteklom vremenu spasilo brojne živote.

„Ovaj servis je dokazao da može biti efikasan i njegovo postojanje i rad su veliki iskorak u dopunjavanju zdravstvenih usluga u Srpskoj“, naveo je Bogdanić i dodao da je Srpska na planu ovakvih medicinskih evakuacija među prvima u regionu.

Helikopter tipa „augusta 119“ ima veći kapacitet i leti u složenijim vremenskim uslovima.

Ta letjelica je u Srpsku stigla prije dva mjeseca i završene su obuke pilota u Italiji i Srpskoj.

Helikopterski servis Republike Srpske je osnovan 2008. godine i, osim medicinskih evakuacija, pomaže stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, a služi i za prevoz visokih funkcionera Srpske, te pomaže u intervencijama MUP-a Srpske.

U dogovoru sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srpske, uvedena su dežurstva od 24 časa, a ovaj servis ima 15 zaposlenih, od čega šest pilota.

Predstavljanju helikoptera u Zalužanima prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srpske, predstavnici Policije Srpske i drugi gosti.

Nakon promocije, organizovan je promotivni let novim helikopterom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se