15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Košarac: SNSD će ponoviti izborne rezultate iz 2006. godine

BANJALUKA – Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da 7. oktobra očekuje ubjedljivu izbornu pobjedu ove stranke na svim nivoima, i da vjeruje da će SNSD ponoviti izborne rezultate iz 2006. godine kada su ubjedljivo porazili sadašnju opoziciju. 

„Ne želim da budem euforičan, ali u svakoj opštini, u svakom gradu Republike Srpske, SNSD i naši kandidati Željka Cvijanović i Milorad Dodik imaju ogromnu podršku građana. Izdvojio bih tribinu u Gacku, koja nas je uvjerila da će Željka Cvijanović ubjedljivo pobijediti Vukotu Govedaricu i u njegovom rodnom mjestu, kao i tribinu koju smo prije nekoliko dana održali na Palama, gdje je došlo skoro deset puta više građana nego na zajednički skup SDS-a, PDP-a i NDP-a. Ove izbore, dakle, ubjedljivo dobijamo na sva četiri izborna nivoa“, istakao je Košarac, koji je nosilac liste SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici tri.

On je naveo da građani znaju da postoji ogromna razlika između SNSD-a i njihovih političkih protivnika.

„Prije svega, znaju da mi volimo Republiku Srpsku, da je naš cilj da je čuvamo, da branimo njene institucije, da razvijamo njenu privredu. Takođe, znaju da je naš cilj da tražimo i nađemo brojne i moćne prijatelje u svijetu koji će stati iza interesa Republike Srpske i srpskog naroda i koji će podržati našu borbu protiv koncepta unitarne BiH, iza kojeg stoji političko Sarajevo, jedan dio američke administracije, kao i domaći izdajnici koji su u protekle četiri godine predstavljali Sarajevo u Republici Srpskoj, a ne Republiku Srpsku u Sarajevu“, naglasio je Košarac.

On je za portal „Insajder.in“ naveo da građani vide šta je sve u proteklom periodu urađeno, navodeći da je završen auto-put Banjaluka – Doboj, Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, decenijama čekana bolnica u Istočnom Sarajevu, a za samo godinu dana preporođen je Olimpijski centar Jahorina, koji bilježi najbolju zimsku i najbolju ljetnu turističku sezonu ikada…

„To pričamo našim građanima i pitamo ih šta su uradili naši politički protivnici. Šta je to u svom životu uradio Vukota Govedarica? Ništa! Kažu da je igrao fudbal tamo negdje u Vojvodini, gdje se sakrio od rata i mobilizacije. Ni to nije radio kako treba jer je sjedio na klupi za reserve. Šta je uradio SDS, koji više od 20 godina u kontinuitetu čini vlast u administraciji grada Istočnog Sarajeva? Ni jedan projekat, ni šupu nisu sami napravili. Da nije bilo predsjednika Dodika, nikada ne bi bila izgrađena zgrada Administrativnog centra grada Istočnog Sarajeva, a sjednice gradske Skupštine još bi bile održavane u Elektrotehničkom fakultetu“, istakao je Košarac, upitavši šta je uradio takozvani Savez za promjene u Sarajevu u protekle četiri godine.

Na pitanje šta konkretno zamjera strankama iz SzP koje su protekle četiri godine vršile vlast na nivou BiH, on je naveo da su zaustavili oko milijardu maraka sredstava namijenjenih projektima u Republici Srpskoj i vodili specijalni rat protiv institucija Republike Srpske.

„Šta je uradio Mladen Ivanić? Spavao je u Predsjedništvu BiH, a budio se samo onda kada bi institucije Republike Srpske jasno ukazivale na njegove katastrofalne greške. Kad smo jasno rekli da vojna vježba na Manjači neće biti održana, da američki vojnici i avioni koji su nas u ratu gađali osiromašenim uranijumom nisu dobrodošli, Ivanić je išao kod američke ambasadorke da je moli da se prolongira odluka o održavanju te vježbe jer šteti njegovom političkom rejtingu. Ima li BiH kandidatski status za ulazak u EU? Nema, zato što su SDA i SDS zajedno opstruisali funkcionisanje mehanizma koordinacije i od Savjeta ministara BiH pokušavali da naprave vladu koja bi da komanduje svima. Jedino su uspjeli da napune zajedničke institucije stranačkim kadrom i da imenuju oko 70 svojih direktora, zamjenika i pomoćnika na rukovodeće pozicije u zajedničkim institucijama“, istakao je Košarac.

Kako predizborna kampanja odmiče i kako se bliži dan izbora, kaže on, opozicija pojačava provokacije, traži i izaziva incidente, krši izborni zakon, vodeći prljavu političku kampanju putem pojedinih medija i nevladinih organizacija, a posebno je prljava kampanja koja se vodi protiv kandidata za predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

„Znamo da je u posljednjih nekoliko dana upumpan ogroman novac određenim nevladinim organizacijama i medijima, sa zadatkom da vode najprljaviju moguću predizbornu kampanju protiv gospođe Cvijanović, da šire neistine i klevete putem medija i društvenih mreža. To je jedino što je preostalo i njima i njihovim stranim mentorima, propagandistima i finansijerima – da unesu nemir među birače i da lažima, izazivanjem incidenata i nemira pokušaju da okrenu raspoloženje biračkog tijela u korist opozicije. Uvjeren sam da u tome neće uspjeti i da građani neće dozvoliti da ih prevare i da se, po već viđenim soroševskim receptima, u Republici Srpskoj instališe podobna i izdajnička vlast“, rekao je Košarac.

Na pitanje da li postoje nesuglasice u vladajućoj koaliciji u vezi sa izborom budućeg premijera Srpske, s obzirom da lideri SNSD-a i DNS-a tvrde da će premijer doći iz njihovih stranačkih redova, Košarac je naveo da je predsjednik DNS-a Marko Pavić iskusan političar i njegove izjave u vezi s pozicijom premijera razumije kao motivacione, kao dodatni podstrek članstvu i simpatizerima DNS-a da glasaju za tu partiju, te da isto na drugoj strani radi i Dragan Čavić, koji na priči o premijeru gradi kompletnu kampanju svoje stranke.

„Predizborna kampanja je u toku i svaka stranka ima svoje načine da pridobije podršku birača. Ono što je sigurno jeste da će predstavnici SNSD-a, DNS-a i SP-a sjesti nakon izbora, dobro proanalizirati rezultate, vidjeti ko je za koga i gdje glasao, ko koga jeste ili nije podržao, posebno kad su u pitanju naši zajednički kandidati za pojedinačne funkcije. Ta analiza biće osnova za postizanje dogovora te tri partije o izgledu buduće vlasti u Republici Srpskoj i o nosiocima ključnih pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti“, zaključio je Košarac.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se