4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Konzervativna udruženja u Hrvatskoj traže zabranu rada nedjeljom

ZAGREB – Konzervativna udruženja u Hrvatskoj traže zabranu rada nedjeljom, uz objašnjenje da je to dan koji svako treba da provede sa porodicom. 

Liberalni mediji i ličnosti strahuju da bi takva zabrana uvela Hrvatsku među najkonzervativnije zemlje Evrope, čije vlasti dozvoljavaju prejak uticaj Katoličke crkve.

Priče o zabrani rada prodavnica i šoping centara nedjeljom javlja se svakih nekoliko mjeseci, a javnost je oko svega podijeljena.

Pobornici zabrane tvrde da radna nedjelja, zapravo, diskriminiše žene, s obzirom na činjenicu da su upravo one najviše zaposlene u prodavnicama.

Najglasniji zagovornik zabrane radne nedjelje jeste konzervativno udruženje „U ime porodice“, koje već traži potpunu zabranu abortusa, ali se zalaže i za političke izmjene koje stranke nacionalnih manjina /srpske prije svega/ stavljaju na marginu odlučivanja u parlamentu.

Osim katoličke crkve i udruženja bliskih njoj, za zabranu radne nedjelje zalažu se i neki sindikati.

Argumenti pobornika zabrane mogu se svesti na nekoliko argumenata: radnici u prodavnicama su malo plaćeni i često ih izrabljuju, nedjelja im često nije dodatno plaćena, a odrade više nedjelja nego njihove kolege u EU.

Protivnici zabrane rada nedjeljom upozoravaju na brojne ekonomske opasnosti.

Oni ukazuju na činjenicu da nedjeljom ne rade samo prodavice i da su tu i brojni konobari u kafićima ili restoranima te mnoga druga zanimanja poput vozača autobusa ili kamiona, a njih niko ne štiti.

Mnogi u Hrvatskoj skloniji su zabrani rada nedjeljom, što pokazju i ankete na raznom portalima, pa čak i liberalnim.

Za neke analitičate to znači da se Hrvatska, u svakom pogledu, okreće tradicionalnim i konzervativnim načinima funkcionisanja društva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se