9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Kina želi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon susreta sa kineskim premijerom Li Kećangom da Kina očekuje da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju. 

„O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, rekao je Vučić novinarima nakon susreta u Tjencinu.

Prema njegovim riječima, Li je rekao da su Srbija i Kina vječni prijatelji, što su jedni drugima pokazali u teškim uslovima i vremenima.

On je podsjetio da je Kina i u teškim trenucima 1999. godine bila sa Srbijom, kao i svaki put kroz njenu savremenu istoriju, prenijela je Radio-televizija Srbije.

„Kineski prijatelji vide u Srbiji iskrenog, pouzdanog prijatelja i samostalnu, suverenu, nezavisnu zemlju. Znaju da nije moguće vršiti pritisak na Srbiju i reći nam ‘odrecite se prijateljstva sa Kinom’, dok god Srbija ima snažno rukovodstvo koje zna kojim putem da ide“, istakao je Vučić, dodajući da je Kina u posljednje vrijeme postala „čak peti trgovinski partner Srbije“.

Predsjednik Srbije rekao je da je 2013. i početkom 2014. godine osmišljavana politika, imajući u vidu neophodne reforme koje su bile pred Srbijom i znajući da mora da se postavi pozicija Srbije na globalnom nivou, ali tako da ljubomorno štiti svoju nezavisnost i poštuje prijatelje i ne okreće im leđa.

„Takvu poziciju su prema Ruskoj Federaciji sačuvale samo Srbija i BiH, zahavljujući Republici Srspkoj“, rekao je Vučić.

On je podsjetio da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji bez obzira na pritiske.

„Izdržali smo, čvrsto smo na evropskom putu. U vrlo komplikovanoj globalnoj situaciji smo odbranili interese Srbije i napravili najbolje odnose sa onima koji nisu uvek nužno u najboljim odnosima sa EU i SAD. S takvom politikom ćemo nastaviti i na tu sam politiku ponosan jer sam lično učestvovao u njenom kreiranju i ona daje veoma dobre rezultate“, zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije danas je u Tjencinu prisustvovao otvaranju sastanka Svjetskog ekonomskog foruma pod nazivom „Godišnji sastanak novih šampiona“, poznatijem kao „ljetni Davos“, a potom i svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio predsjednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

Mediji su prenijeli da je kineski premijer predsjednika Srbije pozdravio na srpskom jeziku, dok su se rukovali ispred zastava Srbije i Kine, rekavši „Dobro došli“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se