2 C
Zvornik
20. април 2024.

Izdvojeno gotovo 18 miliona KM za isplatu jednokratne pomoći penzionerima

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je iz budžeta Republike izdvojeno nešto manje od 18 miliona KM za isplatu jednokratne pomoći penzionerima u Srpskoj. 

Cvijanovićeva je podsjetila da visina jednokratne pomoći iznosi 30, 50 i 100 KM i da zavisi od visine primanja penzionera.

Prema njenim riječima, posebno je važno da je Vlada Srpske u prethodnom periodu prevela isplatu penzija na trezor, čime je zagarantovana redovnost isplate, te da su u više koraka povećavane penzije.

„U januaru se očekuje redovno usklađivanje penzija s obzirom na rast plata i drugih pokazatelja, a nakon toga plan je da naredna vlada u aprilu, pri isteku prvog kvartala, ide u novo i to vanredno povećanje penzija“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da se unapređuje situacija u penzijskom sistemu Srpske, koji je opterećen posebno činjenicom da je manje od osam odsto korisnika koji su otišli u penziju po osnovu punog radnog staža.

„Sve ostalo su određena prava i naravno da će potrajati još da postignemo potpunu stabilnost. Tu je i činjenica da mi još isplaćujemo oko šest do sedam miliona KM mjesečno za one penzionere koji su penzije zaradili u Federaciji BiH /FBiH/, a FBiH nikad nije prihvatila da ih isplaćuje“, objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je isplata tih penzija obaveza Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske od rata do danas, te da je to bio human gest, jer Vlada Srpske nije htjela da te ljude ostavi bez ikakvih primanja.

Cvijanovićeva je ukazala i na činjenicu da Vlada ima odličnu saradnju sa Udruženjem penzionera, koja je podrazumijevala zajedničko definisanje svih dosadašnjih mjera unaprađenja položaja penzionera, ali i plana koji je napravljen za sljedeću godinu.

Jednokratna novčana isplata, koja je po odluci Vlade Srpske obezbijeđena za 259.832 penzionera Fonda PIO Srpske, biće isplaćena danas, najavljeno je iz Fonda.

Jednokratna isplata vrši se iz budžeta Republike, u ukupnom iznosu od 17,74 miliona KM.

Važno da se sprovodi reorganizacija u „Željeznicama“

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je važno da se reorganizacija u preduzeću „Željeznice Republike Srpske“ odvija u skladu sa planom da bi se dobilo preduzeće koje će adekvatno poslovati i neće biti gubitaka. 

„Riječ je o ozbiljnoj reorganizaciji što se tiče operativno-tehničkog aspekta, ali i finansijskog“, rekla je Cvijanovićeva novinarima

Ona je istakla da je važan razgovor radnika, odnosno sindikata i rukovodstva u rješavanju određenih pitanja, pa tako i kada je riječ o kolektivnom ugovoru.

„To radnici moraju da riješe sa rukovodstvom preduzeća. Vlada Srpske ne može da se postavlja tu kao neko ko će da arbitrira“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je proteklih godina u više navrata razgovarala sa radnicima „Željeznica“, te poručila da se sve može riješiti kada se razgovara.

Upitana da li Vlada finansira centar „Za majku i dijete“, prmijer Srpske je rekla da će sve opravdane inicijative, kao što je ova, imati podršku Vlade.

Ona je napomenula da je postojalo mnogo inicijativa od različitih udruženja poput izgradnje sigurne kuće ili kuće za smještraj roditelja i djece koja odlaze na terapiju, a boluju od teških malignih bolesti.

„Sve što je potrebno i dato u proceduru biće realizovano“, rekla je Cvijanovićeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se