18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Indijke dižu ruku na sebe zbog rane udaje

Podatak da skoro dvije na svakih pet žena na svijetu koje počine samoubistvo su Indijke, sudeći po novoj studiji koja je objavljena ove sedmice, poručuje da stepen samoubistava u Indiji predstavlja zdravstvenu krizu.

Broj Indijki koje okončaju život samoubistvom je opao od 1990. godine, ali ne tom brzinom kao u drugim državama. Ta samoubistva sada predstavljaju 37,6 odsto ženskih samoubistava na svijetu. Studija kaže da je statistički velika vjerovatnoća da je Indijka koja sebi oduzme život udata, da dolazi iz bogatijih regija i da je mlađa od 35 godina.

„Ovo nam pokazuje da su djevojčice u Indiji u velikoj opasnosti“, rekla je Putnam Mutreja, vođa zdravstvene grupe „Population Foundation“ u Indiji. Ona i drugi eksperti za ovu statistiku krive trend rane udaje žena u Indiji, jer je tamo popularna udaja prije 15. godine.

Pored ovoga, krivi se i problem nasilja nad ženama i drugi simptomi duboko ukorijenjene patrijarhalne kulture. Stepen samoubistava je čak tri puta viši nego što bi se predvidjelo za državu takvog geografskog i socioekonomskog stanja.

„Naše socijalne norme su veoma stroge. U selima djevojka je kćerka svog oca, onda je žena svog muža, a kada rodi sina, onda je majka“, kaže Mutreja. Ona je takođe dodala da je istraživanje koje je njena organizacija sprovela pokazalo da 62 odsto žena u Indiji misli da je u redu da ih muž fizički zlostavlja. Naučnici sumnjaju da je poveznica između braka i suicida posljedica ranog majčinstva, niskog socijalnog statusa žena u domaćinstvima, manjka finansijske nezavisnosti i izloženosti nasilju.

„Disproporcionalno visok stepen samoubistava u Indiji je zdravstvena kriza“, rekli su autori izvještaja o ovoj situaciji. Samoubistvo je takođe glavni povod smrti mladih ljudi oba pola, ali je stepen još viši kod žena. Studija je naglasila da je moguće, čak vrlo vjerovatno da je postotak čak i viši, samo da je sakriven od strane porodica zbog predrasuda i straha od policije.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se