14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ima samo tri godine, a proglašena je za živu boginju (video)

Kumari („živa boginja“) jeste djevojčica za koju se vjeruje da je reinkarnacija Durge, boginje uništenja i krvi, a da u sebi nosi moćnu žensku energiju. Njeno glavno zaduženje bilo je da kralju svake godine daje blagoslov za vladavinu, a sada su dio narodne tradicije i folklora. Vidjeti Kumari na prozoru njene palate predstavlja čast i nagovještaj dobre sreće.

Iako se djevojčica bira iz različitih klanova, uvjek je iz kaste zlatara. Mandat joj traje nekoliko godina, od dana izbora do vremena kada prestane da bude dijete i pokaže prve znake zrelosti. Tada se ona vraća pređašnjem životu, a zajednica bira novu Kumari.

Ove godine to je trogodišnja Trišna Šakja. Tradicija je nemilosrdna, jer kao „živa boginja“ mora da živi odvojena od porodice, iako je njima dopušteno da je posjećuju, i da do zrelosti ne dotakne tlo nogama, niti izgubi kap krvi. Samo 13 puta godišnje smije da napusti palatu Durbar Marga.

Borci za ljudska prava istakli su da je ovakav vid izolacije dijeteta štetan, naročito kada djevojčica treba da se vrati običnom životu. Tada ponovo uči da hoda, navikava se na društvo, stvarni svijet. Zahvaljujući protestima, one dobijaju obrazovanje tokom boravka u palati, ali i dalje nemaju mogućnost slobodnog kretanja. Isto tako, druženje sa svijetom, uključujući i porodicu, ograničeno je na tri sata dnevno.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se