9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Heroina srpske vojske – zaboravljena u svojoj državi

LONDON – „Zaboravljeni vojnik na zaboravljenom frontu“ naslov je teksta na internet stranici britanskog „Bi-Bi-Si-ja“ posvećen Flori Sends, jedinoj Britanki koja se u Prvom svjetskom ratu borila na frontu i to u redovima srpske vojske. 

Autor teksta Alan Litl priznaje da je Sendsova relativno nepoznata u svojoj rodnoj zemlji, a da je u Srbiji i dalje slave kao heroja.

„Gradske vlasti Beograda su 2009. godine dali ime ulici po Flori Sends. Tokom 2015. godine njeno lice je bilo na posebnom izdanju poštanske marke“, piše britanska medijska kuća.

Litl kaže da je u naselju Tornton Hit u južnom dijelu Londona bio mali bar sa njenim imenom, ali da je zatvoren prošle godine.

Sendsova je imala 38 godina kada je rat izbio i odmah se prijavila za medicinsku sestru u britanskoj vojsci, ali je odbijena, jer nije prošla potrebnu obuku.

Ona je 1914. godine napustila rodnu Englesku i otišla u Srbiju sa ženskom medicinskom jedinicom. Pri povlačenju preko Albanije, Sendsova je odbila da posluša naređenje i da ode na bezbjedno u Solun.

Jedini način da ostane bio je da se prijavi u redove srpske vojske. Iako je očekivala da njen zahtjev bude odbijen, oficir srpske vojske Miloš Vasić je prihvatio.

„Ako ostaneš sa vojskom, moraćeš s njima preko Albanije i taj put biće težak, nešto što nikad nisi iskusila“, istakao je Vasić.

Na njeno pitanje da li će biti teret, srpski oficir je odgovorio „da će biti upravo suprotno i da će njeno prisustvo ohrabriti vojnike jer ona za njih predstavlja cijelu Englesku“.

Britanski „Bi-Bi-Si“ piše i o vojnom groblju u Solunu i naglašava da je najposjećeniji dio u kojem je sahranjeno oko 7.000 srpskih vojnika.

„Grčke vlasti zabranile su sahrane na vojnom groblju, ali će biti napravljen izuzetak za čuvara srpskog dijela groblja Đorđa Mihailovića, koju je tu dužnost preuzeo poslije smrti oca Đorđa i djeda Save“, navodi britanska medijska kuća.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se