8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Hag odbio zahtjev Tužilaštva da se poništi odluka o izuzeću sudija

BEOGRAD – Haški mehanizam odbio je zahtjev tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog vijeća koje će odlučivati o žalbi generala Ratka Mladića na prvostepenu presudu, kojom je osuđen na doživotni zatvor. 

Sudija DŽozef Masanče iz Tanzanije odbio je zahtjev kao pravno neutemeljen, zaključivši da je jednak ulaganju žalbe na odluku o izuzeću na koju Tužilaštvo nema pravo, prenosi televizija N1.

Haški mehanizam prihvatio je prošle sedmice zahtjev odbrane generala Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog pristrasnosti.

Sudija Žan-Klod Antoneti je prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liu Daćun.

Antoneti je u svojoj odluci naveo da sudije Meron, Ađijus i Liu „djeluju pristrasno“ s obzirom na to da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Antoneti je o ovom zahtjevu odlučivao nakon što je predsjednik Haškog mehanizma Meron izuzet iz odluke zbog toga što se podnesak odnosi i na njega.

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić podnijeli su zahtjev da se iz žalbenog postupka na Mladićevom suđenju isključe sudije Meron, Ađijus i Liu jer su pristrasni.

U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Ađijus i Liu pisali, a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića.

Antoneti, koji je predsjedavao prvostepenim vijećem koje je oslobodilo Vojislava Šešelja, imenovao je novo vijeće u slučaju Mladić.

Apelaciono vijeće koje će razmatrati Mladićevu žalbu su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

U apelacionom vijeću biće i sudije Sejmor Panton i Elizabet Ibanda-Nahamija.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se