9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

„Gugl“ da strane kompanije imaju pristup vašim podacima

Stotine aplikacija su u mogućnosti da skeniraju i dijele podatke iz poštanskih sandučića (inboks) sa gmail naloga, priznala je kompanija „Gugl“.

U pismu američkim zakonodavcima, koje je objavljeno u četvrtak, „Gugl“ je objasnio da programeri trećih strana mogu pristupiti i djeliti podatke sa gmail naloga – iako je kompanija rekla da temeljno provjerava sve kojima se odobrava pristup, piše „Volstrit žurnal“.

Na taj način stotine raznih kompanija mogu da imaju uvid u podatke korisnika gmail-a.

Skeniranje poštanskih sandučića se odvija uprkos tome što je sama kompanija prije godinu dana završila sopstvenu kontroverznu praksu skeniranja mejlova, navodi „Independent“.

– Programeri aplikacija mogu djeliti podatke sa trećim licima sve dok su transparentni sa korisnicima o tome kako se njihovi podaci koriste i u koje svrhe – napisala je u pismu Suzan Molinari, jedna od menadžerki kompanije.

Guglov direktor bezbednosti, povjerenja i privatnosti Suzan Frej objasnila je u julu da „Gugl“ odobrava određene dozvole aplikacijama i uslugama trećih lica kako bi poboljšao iskustvo za korisnike Gmaila.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se