18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Evropa uskoro ukida pomjeranje kazaljki radi promjene računanja vremena

Evropa uskoro ukida pomjeranje kazaljki radi promjene računanja vremena, a stručnjaci polemišu oko toga da li je bolje da ostane ljetnje ili zimsko računanje vremena, pri čemu ljetnje ima više zagovornika. 

Oko 80 anketiranih u EU odgovorilo je da ne želi pomjeranje kazaljki, a većina je za ostanak ljetnjeg računanja vremena.

Ipak, ljekari nisu saglasni da li treba izabrati ljetnje vrijeme i odustati od zimskog.

Prvi problem sa ljetnjim računanjem vremena predstavljaju jutra, pa kasnije sviće, što je poseban problem za sjevernije zemlje tokom zime.

Istraživanja iz Rusije, koja je odavno prestala da pomjera kazaljke i ostala na ljetnjem računanju, pokazuju povećan broj jutarnjih saobraćajnih nesreća, više stresa kod ljudi, te više zdravstvenih problema.

„Kada bi se uzimali u obzir samo zdravstveni efekti, onda bi zimsko računanje vremena bilo povoljnija opcija“, smatra Timo Partonen, profesor u finskom Nacionalnom institutu za zdravlje.

Više studija pokazuje i da su svjetlija jutra tokom godine bolja opcija. „Isto tako, istraživanja koja su proučavala ljudski bioritam imaju slične zaključke“, navodi on.

Ali, naučnici sa Univerziteta u Kembridžu imaju jedno starije istraživanje koje pokazuje veće prednosti ljetnjeg računanja.

U prilog tome ide smanjenje broja ukupnih saobraćajnih nesreća, povećanje trgovine, te smanjenje potrošnje energije u kritičnim vremenima za osam odsto.

Britanski naučnici tvrde da su sve te prednosti itekako moguće zato što su aktivni periodi u danu bolje sinhronizovani sa dužim periodom svjetla.

Zanimljiv je podatak da bi dodatni čas dnevne svjetlosti zimi donio Velikoj Britaniji uštedu od oko 485 miliona funti, jer bi se koristilo manje struje i manje grijanja.

Sve to povlači za sobom i smanjenje negativnog efekta emisije štetnih gasova.

Od ljetnjeg računanja vremena profitirao bi i turizam. Britanci navode da tokom dana ljudi češće posjećuju turističke atrakcije i restorane, i to najčešće poslije posla.

Hendrik Volf sa Univerziteta u Vašingtonu podsjeća na istraživanja koja su pokazala da se tokom ljetnjeg računanja povećavaju aktivnosti, poput rekreacije, što je bolje od igranja igrica i gledanja televizije.

Iz EU najavljuju da će krajem marta naredne godine kazaljke biti posljednji put pomjerene, i to samo ako se pređe na stalno ljetnje računanje vremena, napominju naučni portali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se