9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Drastičan pad broja spermatozoida kod modernih muškaraca, prijeti nam izumiranje

Postoji više scenarija o stanju sperme u svijetu, a najgori mogući je da će ljudska vrsta – izumrjeti, pokazala je nova studija.

Naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Maunt Sinaja analizirali su rezultate 185 prethodnih istraživanja u koja je bilo uključeno više od 40.000 uzoraka sperme i otkrili lošu sliku. Kako je naveo koautor studije Hagai Levin, 1973. je broj spermatozoida kod ispitanika bio oko 99 miliona po milimetru sjemene tečnosti, da bi do 2011 taj broj spao na 47 miliona. A taj pad se i dalje odvija.

Time ispada da moderna muška populacija proizvodi polovinu sperme koju su proizvodili njihovi djedovi, a javnost se pita da li će sledećih 40 ili više godina dovesti do toga da broj spermatozoida po milimetru padne na nulu.

Zašto ljudi do sada nisu uočili tako drastičnu promjenu i šta je njen uzrok? Sumnja se da je razlog tome u hemikalijama koje ubacujemo u organizam još od industrijske revolucije, ali još više od Drugog svjetskog rata.

Moguće objašnjenje su supstance koje remete rad endokrinog sistema, poput ftalata i bisfenola A (BPA) koji se nalaze na očiglednim mjestima – poput flaša vode – na onim manje očiglednim – računima iz prodavnice, te totalno neočekivanim mjestima tipa tjestenina i jaja, navodi “Njuzer”.

Dok se ne otkrije koji je razlog ovom drastičnom padu broja spermatozoida kod muškaraca, čovječanstvo je suočeno sa najgorim mogućim scenario – izumiranjem, a rješenje bi možda bilo – vještačka oplodnja.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se