14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: U Inckovoj glavi je intenzivna tema razlaz u BiH

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srebrenica teoritorija u Srpskoj i da će tako i ostati, ali da je očigledno da razvoj političke situacije ide ka razlazu BiH, čim se visoki predstavnik Valentin Incko bavi položajem Srebrenice. 

Povodom izjave Incka za „Blumberg“ da svaka ideja da Srebrenica ne bude dio BiH mora biti zaustavljena i da su Bošnjaci vrlo strpljivi, ali da bi to bio povod za rat ako bi Srebrenica postala dio strane teritorije, Dodik je rekao da Srpska nema namjeru da vodi ratove, ali da će zaštiti sva svoja prava i interese.

„U Inckovoj glavi je, izgleda, vrlo intenzivna tema razlaza u BiH. Očigledno je da razvoj političke situacije ide ka razlazu BiH, čim se Incko bavi položajem Srebrenice. Što bi, inače, to uopšte pominjao?“, rekao je Dodik za „Večernje novosti“.

Dodik je podsjetio da je u Srebrenici bilo stradanja i Srba i Bošnjaka tokom rata i da počinioci za to treba da odgovaraju.

„Međutim, zbog zločina nad Srbima niko nije odgovarao, a Incko i ostali slični njemu stalno prikazuju kako su tamo stradali samo Bošnjaci. Jasenovac kao mjesto genocida nad Srbima nikada nije ni pomenuo“, rekao je Dodik.

Potpredsjendik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da bi Incko komotno mogao biti četvrti član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ili bar bošnjački poslanik.

„Taj čovjek je u više navrata dokazao da je, ne samo pristrasan prema bošnjačkoj strani, već i da pati od srbofobije“, kaže Stevandić.

On je dodao da ovakve Inckove izjave imaju za cilj da „navuku“ Srbe ili proizvedu neku njihovu nervoznu reakciju, kako bi se našao povod da Republika Srpska ponovo bude satanizovana od Zapada.

Stevandić navodi da Incko i njemu slični pokušavaju da daju krila bošnjačkom hegemonizmu u želju da stvore zemlju bez Srba.

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić kaže da nema dilemu da Incko bez pardona naginje bošnjačkoj strani.

Ona ukazuje da Incko godinama u Savjetu bezbjednosti UN šalje jednostrane izvještaje i da nikada nije reagovao na stalne pokušaje krađe nadležnosti Srpske.

„BiH ima male nadležnosti i tako treba i da ostane. Borićemo se da to i zadržimo, te da vratimo sve nadležnosti koje su Srpskoj oduzete agresijom visokog predstavnika“, kaže ona.

Majkićeva dodaje da Incko ovakvim izjavama ništa dobro neće učiniti za BiH i da time što podržava samo jednu stranu mnogo čini da stanje u BiH bude loše, te da zbog toga narodi ne mogu ni oko čega da se dogovore.

„Onog momenta kada Bošnjaci budu htjeli da oslušnu šta misle druga dva naroda, tada će se u BiH moći normano živjeti i nijedan visoki predstavnik to neće moći da promijeni“, rekla je ona.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da su Inckove izjave veoma opasne, ishitrene i zlonamjerne.

„Ne želimo zlo nikome, ali želimo da se poštuju zakoni i Ustav. Nismo za avanture i hazarderstvo i loše bi bilo da se bilo ko poigrava crtanjem granica“, kaže Borenović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se