4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik sa Štraheom najavio sporazum o dva infrastrukturna projekta

BEČ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas u Beču sa vicekancelarom Austrije Hancom Kristijanom Štraheom dogovorio da dvije vlade naprave sporazum o dva infrastrukturna projekta. 

Štrahe je nakon sastanka, kojem je prisustvovao i potpredsjednik Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus, izjavio da podržava stavove predsjednika Srpske Dodika o migrantskoj krizi u Evropi, te da treba raditi na tome da se pojačaju granice da migranti ne bi mogli da dolaze na Balkan.

Na sastanku je bilo riječi i o izborama za Evropski parlament, koji će biti održani sljedeće godine i koji će, prema Štraheovim riječima, označiti prekeretnicu u evropskoj politici, „jer više ne mogu da prođu politike Makrona i Merkelove“.

Štrahe je dao apsolutnu podršku Dodiku na predstojećim izborima u BiH, prenosi RTRS.

Potpisati sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beču da je cilj da što prije vlade Srpske i Austrije potpišu sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata. 

„Austrijsko ministarstvo za infrastrukturu i Vlada Srpske će izučiti obim sporazuma i vjerujem da ćemo ga potpisati što prije“, rekao je Dodik za RTRS, nakon sastanka sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom.

On je podsjetio da je prijateljstvo sa Štraheom dugogodišnje i da dijele zajedničke vrijednosti i odgovore na političke izazove.

„Zahvalan sam za svu pomoć i razumijevanje Austrije. To je danas daleko lakše jer je naš prijatelj Štrahe vicekancelar. Austrija vodi uravnoteženu, racionalnu i realnu politiku, koja pomaže da se bolje razumiju i shvate naši odnosi. U tom pogledu ćemo nastaviti da sarađujemo“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, politika Austrije jeste politika stabilizacije i mira.

„Ono što mi razumijemo jeste jačanje državnih kompetencija Austrije da bi bila zaštićena granica i jačala ekonomija. To je ono što i mi želimo i razgovarali smo o migranskoj krizi koja je u fokusu BiH. Iskustva koja je imala Austrija su za nas veoma bitna i vidimo da je koncept koji je primijenila sa novom vladom veoma uspješan i mi ćemo pratiti takva kretanja“, naveo je predsjednik Srpske.

Štrahe je naveo da EU mora podržati zemlje Balkana kada je riječ o rješavanju migrantske krize.

„LJude koji žele da šire radikalizam moramo zajednički protjerati. Opasnost vreba, jer znamo da su bili teroristički napadi u Evropi i to moramo zajednički spriječiti“, kaže Štrahe.

Na sastanku je razgovarano i o izborima za Evropski parlament koji će biti održani sljedeće godine, a koji će, prema Štraheovim riječima, označiti prekretnicu u evropskoj politici, jer, kako smatra, više ne mogu da prođu politike francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Angele Merkel.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus, kojem je Dodik zahvalio za saradnju i pažnju.

Podrška Dodikovim stavovima o migrantskoj krizi

Vicekancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas u Beču da podržava stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi sa migrantskom krizom u Evropi, te da treba raditi na jačanju granica, da migranti ne bi mogli da dolaze na Balkan. 

„Zajednički interes nam je da štitimo granice i migrante vratimo odakle su došli. Austrijanci njeguju, pogotovo sada kada predsjedavamo EU, saradnju sa balkanskim zemljama i želimo da produbljujemo naše odnose“, rekao je Štrahe za RTRS nakon sastanka sa Dodikom.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o poboljšanju ekonomske saradnje i realizaciji infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Štrahe je rekao da želi puno uspjeha Dodiku i izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Srpske danas u Austriji.

„Ovo je dugogodišnje prijateljstvo koje njegujemo. Želimo to da produbimo i u budućnosti sarađujemo na svim poljima“, istakao je Štrahe.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se