18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Postoje opstrukcije Sarajeva u vezi posjete Lavrova Banjaluci

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da postoje opstrukcije iz Sarajeva koje se odnose na posjetu ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Banjaluci. 

„Odjednom se zakazani sastanak članova Predsjedništva BiH sa Lavrovim počeo otkazivati, jer kao Bakir Izetbegović ima neke probleme, pa nije mogao da dođe, a bila je sugestija Amerikanaca da to ne uradi“, rekao je Dodik novinarima u Šargovcu kod Banjaluke.

On je istakao da je bila sugestija da bude onemogućen prijem za Lavrova na visokom nivou.

„I kada je vjerovatno Lavrov saznao za ovo, onda je došlo do pomjeranja datuma njegove posjete. O svemu treba pitati one koji o ovome više znaju“, dodao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov trebalo je u ponedjeljak, 17. septembra da prisustvuje osveštanju temelja rusko-srpskog centra u Banjaluci, ali je njegov dolazak odgođen za petak, 21. septembar.

Incko u službi muslimanskih interesa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u službi muslimanskih nacionalnih interesa u BiH. 

Povodom izjave Incka za „Blumberg“ da svaka ideja da Srebrenica ne bude dio BiH mora biti zaustavljena i da su Bošnjaci vrlo strpljivi, ali da bi to bio povod za rat ako bi Srebrenica postala dio strane teritorije, Dodik je rekao da je Inckova uloga da čuva muslimanske nacionalne interese u BiH.

„U Srebrenici su stradali Bošnjaci i Srbi, a stradanje je gotovo jednako. Razlika je samo što je stradanje Bošnjaka koncentrisano u kraćem periodu, a Srba u tri godine“, rekao je Dodik novinarima u Šargovcu kod Banjaluke.

On je podsjetio da je u kontinuitetu vršen zločin nad Srbima, što Incko nikada nije pomenuo, niti želio da vidi činjenice.

„Kada govorimo o korupciji u BiH, onda su visoki predstavnici najviši vid korupcije. Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun je kupio kuću od muslimana za 100.000 maraka, a kada je odlazio prodao je istim ljudima za 1,5 miliona KM, što je bio dogovor da ga isplate na taj način. Moguće je da će se i Incko pojaviti u nekom ovakvom obliku“, dodao je Dodik.

On je istakao da je Srebrenica u sastavu Republike Srpske.

„Činjenica da Incko o Srebrenci priča na taj način, govori da oni razgovaraju i promišljaju o mogućem raspadu BiH. Inače, zbog čega bi to govorio. Ako je ta neka varijanta koja će se destiti, Srebrenica je u sastavu Srpske i tu će i ostati“, rekao je Dodik.

Podrška zahtjevu da Institu za nestala lica BiH bude ukinut

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava zahtjev porodica nestalih iz Srpske da bude ukinut Institut za nestala lica BiH, jer je u funkciji sprečavanja istine o stradanju Srba.

„Institut za nestala lica BiH nije trebalo ni formirati. Podržavam u potpunosti zahtjev porodica nestalih iz Republike Srpske, jer je ovaj institu formiran nasiljem“, rekao je Dodik novinarima u Šargovcu kod Banjaluke.

On je naveo da Iinstitut za nestala lica BiH ništa nije uradio u pronalaženju nestalih Srba.

U Republci Srpskoj danas se obilježava Dan nestalih i poginulih u odbrambeno- otadžbinskom ratu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se