18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik najavio vlasničku transformaciju „Orla“

BIJELJINA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je tokom današnje posjete Akcionarskom društvu za proizvodnju i remont turbo-mlaznih motora „Orao“ u Bijeljini namjeru za vlasničku transformaciju ovog preduzeća u čije će vlasništvo sa 50 odsto ući državna firma koju odredi Vlada Srbije. 

„Na taj način obezbijedila bi se sigurnost posla i neophodan novi tehnološki korak u kompaniji koja već ima organizovanu proizvodnu disciplinu“, rekao je Dodik nakon posjete „Orlu“ sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom.

On je zahvalio Vulinu na podršci koju Srbija pruža, ne samo „Orlu“, nego i „Kosmosu“ i „Specijalnim motorima“ na Palama, ističući da bi bez toga bilo teže očuvati kapacitete u Republici Srpskoj.

„Vjerujem da za `Orao` dolaze svjetliji dani“, naveo je Dodik i istakao da Srbija pokazuje uspon u vezi sa modernizacijom vojske, gdje Srpska vidi šansu i želi da bude dio tog uspjeha.

Prema njegovim riječima, Srbija je najvažnija zemlja za regionalnu stabilnost, a njen predsjednik Aleksandar Vučić jasno je rekao da je ona spremna da brani svoju slobodu i slobodu svog naroda u cjelini.

Dodik je naveo da to uključuje i prostor Republike Srpske.

„Zato smo doživjeli trenutak da bez ikavih miješanja sa strane i onemogućavanja možemo slobodno da ulazimo u vlasničke i poslovne odnose i na ovom pitanju i tu najveći doprinos daje Vulin kao ministar odbrane. Vjerujem da ćemo se brzo kretati po svim ovim pitanjima“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je „Orao“ doprinio ukupnom privrednom rastu Bijeljine, a da je za Republiku Srpsku jedno od najvažnijih tehnološki opremljenih preduzeća ove vrste.

Predsjednik Srpske je zahvalio radnicima koji su nadljudskim naporima očuvali ovu fabriku, tehnologiju i znanje i dodao da bi kompanija bila mnogo zdravija i moćnija da je svojevremeno nije zaustavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun plasiranjem lažnih priča.

„`Orao` je priča o bahatosti visokih predstavnika“, istakao je Dodik.

On je naglasio da su visoki predstavnici pokušali da sruše sve u vezi sa namjenskom proizvodnjom u Republici Srpskoj, ali da je „Orao“ dokaz da se i to moglo preživjeti, zahvaljujući ljudima, prije svega, koji ovu fabriku smatraju svojom kućom i svojim načinom života

Dodik je rekao da je ponosan što Srpska ima ovakav proizvodni kapacitet i najavio da će Vlada naredne sedmice doznačiti „Orlu“ sredstva za isplatu jedne plate, nakon što su radnici kompanije ranije odlučili da sačekaju jednu platu da bi se mogla kupiti neophodna oprema za proizvodnju.

„To je znak našeg odnosa prema njihovim naporima i njihovom istrajavanju“, poručio je Dodik.

Kompanija „Orao“ strateški važna za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je nakon razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i rukovodstvom Akcionarskog društva za proizvodnju i remont turbo-mlaznih motora „Orao“ u Bijeljini da je ova kompanija jedna od strateški važnih za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji.

„Zbog toga smo ove godine u poslove sa ‘Orlom’ uložili više od tri miliona evra i mogu da računaju u narednih pet godina da obim saradnje neće padati ispod toga“, rekao je Vulin novinarima.

On je naveo da je za srpsko Ministarstvo odbrane „Orao“ veoma bitan, baš kao što je Republika Srpska beskrajno bitna za Republiku Srbiju, te poručio da, dok je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, Republika Srpska može da računa na svaku pomoć i podršku, diplomatsku, političku i ekonomsku.

„Ta pomoć nikada neće biti deklarativna, samo na lepim željama i zajedničkim pojavljivanjima. To je podrška koja se vidi u otvaranju novih radnih mesta, mostova, u ulaganju novca u ono što je bitno za Republiku Srpsku“, istakao je Vulin.

Prema njegovim riječima, bijeljinski „Orao“, kao i Fabrika motora specijalne namjene na Palama i banjalučki „Kosmos“ mogu da računaju na punu podršku Ministarstva odbrane Srbije.

„Mi ćemo uvek svoje poslove na prvom mestu zaključivati sa preduzećima iz Srpske, koja može da se mirno i sigurno osloni na Ministarstvo odbrane i Vladu Srbije i sa punim poverenjem posmatra politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića“, poručio je Vulin.

Direktor „Orla“ Milan Prica zahvalio je Vulinu i Dodiku na podršci, te istakao da je vazduhoplovna djelatnost kojom se kompanija bavi manje zastupljena u Republici Srpskoj, a više u Srbiji.

„Da nije bilo od 1992. godine naovamo srpskog vazduhoplovstva, mi ne bi opstali, a danas smo ušli u fazu da radimo za tržište Indije, Engleske, Italije, za cijeli svijet, a najveći korisnik naših usluga i dalje je Srbija“, rekao je Prica.

On je istakao da „Orao“ ima dosta specifičnih tehnologija i da kompanija poštuje svjetske tehnološke standarde u vazduhoplovstvu, a na današnjem sastanku razgovarano je o proširenju saradnje koje će omogućiti dodatna ulaganja i razvoj kompanije.

Prica je naveo da kompanija živi od svog rada i da su neophodna stalna ulaganja, napominjući da je tokom godine uloženo 600.000 KM u opremu, 160.000 maraka u obuku kadrova, primljeno je 20 mladih radnika, a plan je zapošljavanje još mladih ljudi do kraja godine.

On je rekao novinarima da radnicima kasni jedna plata, jer se morala kupiti nova oprema, ali i da se niko od 396 radnika nije zbog toga bunio. „Ova specifična firma u vlasništvu Republike Srpske je biser na ovim prostorima i mi je moramo održati“, poručio je Prica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se