5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik i Vulin u posjeti „Orlu“

BIJELJINA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sastali su se danas u Akcionarskom društvu za proizvodnju i remont turbo-mlaznih motora „Orao“ u Bijeljini. 

U toku je obilazak spomen-sobe za radnike „Orla“ poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Direktor „Orla“ Milan Prica rekao je tom prilikom da se u spomen-sobi u krugu fabrike čuva sjećanje na 23 poginula i 75 ranjenih boraca Vojske Republike Srpske koji su bili radnici „Orla“.

Nakon obilaska spomen-sobe, Dodik i Vulin sastaće se sa rukovodstvom „Orla“. Potom će posjetiti proizvodne hale ovog bivšeg vazduhoplovnog zavoda, sa tradicijom dužom od 70 godina, te dati izjave za novinare.

Posjetu prate brojne novinarske ekipe iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Na sastanku Dodika i Vulina u decembru prošle godine istaknuto je da će, u skladu sa politikom koju sprovodi predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, Ministarstvo odbrane Srbije značajno povećati obim saradnje sa odbrambenom industrijom Srpske.

Dodik je tada rekao da će u okviru saradnje biti angažovani kapaciteti fabrika „Orao“, „Famos“ i „Kosmos“.

Vulin je rekao da povećanje saradnje znači da se dio vojne opreme, poput tenkovskih i avionskih motora Vojske Srbije, remontuje u Republici Srpskoj i da će Srbija pomoći odbrambenim kapacitetima Srpske da se razvijaju.

On je istakao da je Ministarstvo odbrane Srbije obezbijedilo 280 miliona dinara za „Orao“ za remonte tenkovskih i avionskih motora, te 63 miliona dinara za „Famos“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se