15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dačić: Ćelije se prazne, očekuju se prva hapšenja za zločine na KiM

BEOGRAD – Čitav jedan sprat zatvora u Sheveningenu se prazni, a to je najmanje 12 ćelija, za potrebe Specijalnog suda za Kosovo, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„To je ekskluzivna vijest iz Sheveningena, 100 posto provjerena. Znači da taj Sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja“, rekao je Dačić za Prva tv.

Upitan da li očekuje da će se predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači „premjestiti“ u Sheveningen, s obzirom na njegovu „uzdrmanu poziciju“ i nezadovoljstvo u Prištini gdje je protiv njega u subotu održan protest jer je, kako tamo kažu, „prodao Kosovo“, Dačić je rekao da „ne priča samo o Tačiju, već o većini njih“.

„Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj Sud počinje sa radom i hitno se traže da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečeli“, naveo je Dačić.

Do kraja godine između pet i 10 zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema njegovim riječima, to je ishod sastanaka koje je srpska delegacija imala protekle nedjelje tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dačić kaže da neke zemlje i ne znaju da su priznale nezavisnost KiM, te je, navodi, bio u situaciji da mu ministar spoljnih poslova Somalije kaže da „oni smatraju da je KiM dio Srbije i da podržavaju teritorijalni inegritet“.

„Ja mu kažem, hej, čovječe, ali vi ste priznali Kosovo“, ističe Dačić i dodaje da on aktivno radi na tome da se revidira spisak zemalja koje su priznale Kosovo, ali da se tome protive privremene vlasti u Prištini, jer, kaže, „oni to ne smiju da kažu svojim građanima“.

Podsjeća i da je tokom sastanaka u UN saznao da Oman, Uganda i Lesoto nisu priznale nezavisnost KiM, a da ih je Priština svrstala u zemlje koje to jesu učinile.

Dačić se osvrnuo na posjetu prištinske delegacije u UN i istakao da je Srbija uputila protest UN, kao što je to učinila svake godine do sada, jer, ističe, prištinska delegacija zloupotrebljava prisustvo u UN.

Naveo je da je prištinsku delegaciju činio 41 čovjek, što je, navodi, delegacija veća od onih koje su imale neke velike države.

(Tanjug)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se